Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍREK


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  A folsav és a B12 vitamin rövid és hosszú távú (in)stabilitása a vizsgálat céljára levett szérumban
  2013.01.28. - MLDT - Hírkategória: Általános
  E. Jansen, P. Beekhof, J. Cremers, E. Schenk: Long-term (in)stability of folate and vitamin B12 in human serum, Clin Chem Lab Med., 2012;50(10):1761-1763.

  A laboratóriumi munka során a biológiai mintákat mérés előtt összegyűjtik; a gyűjtési és tárolási idő pár perctől akár hetekig vagy hónapokig is tarthat. Hosszabb ideig tartó periódusok esetén fontos ismerni azt, hogy a vizsgálandó analitok a különböző tárolási körülmények között mennyire stabilak. Holland kutatók azt vizsgálták, hogy a tárolási idő és a hőmérséklet hogyan befolyásolja a szérumban a folsav és a B12 vitamin szinteket.

  A vizsgálathoz 16 egészséges önkéntestől vettek vért, majd a szérum mintákat aliquot-okra osztották és különböző hőmérsékleteken (+4°C, -20°C, -70, -196°C) tárolták. A mintákból Hitachi 912 készüléken Roche teszttel mérték a folsav és a B12 vitamin szintjét. A rövid távú stabilitás méréséhez a +4°C-on tárolt mintákból az első és a 4. napon végezték el a meghatározást, míg a hosszú távú stabilitási vizsgálatokhoz a mérésekre a hőmérséklettől függően az alábbi időpontokban került sor:

  -20°C-on: 4 és 14 nap, valamint 1, 2, 6 és 12 hónap tárolás után
  -70°C-on: 14 nap, valamint 2, 6, és 12 hónap után
  -196°C-on: 1, 2, 6 és 12 hónap után

  Az eredményeket a kiindulási értékhez (vérvétel napja) képest adták meg százalékban.

  A kiindulási értékhez képest a folsav esetében +4°C tárolás mellett a 4. napon 17%-kal alacsonyabb értéket mértek. A -20°C-on való tárolás 4 nap után még nem okozott jelentős eltérést, viszont a 14. napra 14%-kal, 1 hónap után 45%-kal csökkent a mért érték. Ez azután stabilizálódott és 1 év után is hasonló értékeket mértek 20°C tárolás esetén. A 70°C és 196°C hőmérsékleten történő tárolás mellett a folsav értéke nem változott a kiindulási értékhez képest. A folsav tehát +4°C-on csak 1 napig marad stabil, ennél hosszabb tárolásra legalább 70°C ajánlott.

  A folsavval szemben a B12 vitamin végig stabil maradt, a tárolási idő vagy a vizsgált tárolási hőmérséklet nem okozott jelentős eltérést a kiindulási értékhez képest.
  Készítette: dr. Szalay Balázs

Vissza a hírekhez