Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍREK


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Fibrátok hatása a CRP koncentrációkra: RCT metaanalízis
  2013.01.28. - MLDT - Hírkategória: Általános
  Hao, Y., Zhang, H., Yang, X., Wang, L., Gu, D., Effects of fibrates on C-reactive protein concentrations: a meta-analysis of randomized controlled trials, Clin Chem Lab Med 2012;50(2):391-397

  Kínai szerzők a fibrátok (PPAR-α aktivátorok) CRP koncentrációra gyakorolt hatását vizsgálták 16 RCT (randomizált kontrollos vizsgálat) adatainak a metaanalízise alapján. A 16 RCT-ben összesen 1635 beteg vett részt, akiből 942 fibrátot és 693 placebót kapott. A kezdeti CRP koncentrációk mindkét csoportban megegyeztek (median 3,1 mg/l és 3,0 mg/l). A fibrátok szignifikánsan csökkentették a kiinduláskor mért CRP értéket (-0,47 mg/l értékkel), de ez a csökkentő hatás elsősorban a medián érték feletti CRP szintek esetében volt detektálható.

  Egy további elemzés kapcsán azt értékelték, hogy a megfigyelt CRP koncentráció változások összefüggésbe hozhatóak-e a triglicerid, az LDL és a HDL koleszterin szintben tapasztalható változásokkal. A vizsgált paraméterek közül a CRP és a HDL szignifikánsan összefüggött: 1% HDL emelkedés együtt járt 2,03% CRP csökkenéssel. Az eredmények jelzik, hogy a dyslipidemiás betegeknél a fibrátkezelés bevezetésével hatékonyan csökkenthető a szisztémás gyulladást jelző CRP szintje, aminek a hátterében részben a lipidprofilra kedvező hatás állhat.
  Referátumot készítette: Dr. Veres Szilvia

Vissza a hírekhez