Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍREK


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Az A szerocsoportú Streptococcusok okozta bőr- és lágyrész-gyulladások jellemzői
  2013.01.07. - MLDT - Hírkategória: Általános
  Lin J., Chang L., Lai C., Lin H., Chen Y.: Clinical and s Characteristics of Invasive and Noninvasive Skin and Soft Tissue Infections Caused by Group A Streptococcus; J Clin Microbiol; 2011 Oct ; 49(10):3632-7.

  A Streptococcus pyogenes (A szerocsoportú Streptococcusok) által okozott betegségek rendkívül sokfélék lehetnek. A behatolási kaputól függően kóroki szerepe van felső légúti fertőzésekben (pharyngitis, tonsillitis), bőrgyulladásokban (erysipelas), de hematogén szóródás útján súlyos fertőzéseket is okozhatnak (rheumás láz, toxikus shock szindróma).

  A bőr és lágyrész-gyulladások manifesztálódhatnak egészen enyhe mértékben is (impetigo), de akár életveszélyes állapotok is előfordulhatnak (nekrotizáló fasciitis, myonecrosis). Az antibakteriális terápiára jól reagáló non-invazív formák elkülönítése a gyakran sebészi beavatkozást is igénylő invazív formáktól alapvetően fontos. Az invazív forma tünetei (súlyos fájdalom, bullák, ecchymosis, bőr érzéketlenség, a szövetekben gázképződés) gyakran csak a fertőzés késői szakában jelennek meg.

  A S. pyogenes által okozott bőr- és lágyrész-gyulladásokról korlátozottak az ismereteink és az irodalomban kevés közlemény foglalkozik az invazív forma minél koraibb felismerésével. Lin és mtsai. retrospektív vizsgálatuk során mérték fel e kórkép klinikai és molekuláris jellemzőit, mely során olyan rizikó faktorokat kerestek, amelyek segíthetnek a pontosabb diagnózis felállításában. Ehhez 2005 és 2007 között 73, bőr- és lágyrész-gyulladásban szenvedő beteg adatait dolgozták fel. A betegek közt 57 (78,1%) volt férfi és 16 (21,9%) volt nő. Az invazív forma idősebb korban gyakrabban fordult elő (életkor átlag ± SD; 58,5 ± 14,6 év). A leggyakoribb társbetegség invazív formában a diabétesz és a hipertenzió volt, a non-invazív fertőzések esetén leggyakrabban az alkoholizmus fordult elő. A laborparaméterek közül fontos az emelkedett szérum kreatinin (≥2 mg/dl), az alacsony szérum bikarbonát, a magas CRP érték (>13 mg/liter) és a magas neutrophil sejtarány (≥80%). A megfigyelések alapján ilyenkor gyakrabban vált szükségessé a sebészi beavatkozás.

  A S. pyogenes számos virulenciafaktorral rendelkezik: ilyen pl. a sztreptolizin, M protein, exotoxinok, stb. Ezek közül az M proteint az emm gének kódolják, melyek tipizálása során megállapították, hogy az emm106-os gén szignifikánsan gyakrabban fordult elő az invazív esetekben. A szakirodalom eddig keveset foglalkozott az emm106 típussal, ugyanis világszerte leggyakrabban az emm1 és az emm12 fordul elő.

  Lin és mtsai. az emm106-os gén alapján egy új A szerocsoportú Streptococcus törzs elkülönítését javasolják, mely nagyobb figyelmet fordítana a betegség invazivitására és segíthetné a súlyosabb esetek könnyebb megértését.

  Dr. Szalay Balázs

Vissza a hírekhez