Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍREK


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  PFA – 100 külső minőségbíztosítás
  2013.01.01. - MLDT - Hírkategória: Általános
  Favarolo J Emmanuel, Bonar Roslyn – Proficiency testing/ external quality assurance for the PFA-100, Clin Chem Lab Med, 2012 ; 50(8), 1393-1401 Issue 8 (Aug 2012)

  A PFA-100 (Platelet Function Analyser) a trombocyta funkció szűrésére a legáltalánosabban használt készülék. A PFA-100 készülék a Trombostat 400 készülékből lett kifejlesztve. A standard rendszer 2 különálló membránnal bevont kollagén és epinephrin ( C/Epi ) illetve kollagén és adenosine-diphosphate-os ( C/ ADP) teszt kazettát foglal magába. Kb. 800 ul vért kell tenni a 2 kazetta között elhelyezkedő minta tartóba. A rendszer konstans vákuum alatt, magas nyíiró erővel aspirálja a mintát egy kapillárison keresztül és egy mikroszkópikus aperturát vág a membránon. A biokémiai stimulusok és a magas nyíró ráta, standardizált áramlási körülmények között trombocyta adhéziót, aktivációt, aggregációt és trobocita dugót épít az aperturánál. Az appertura teljes okluziójához szükséges idő a closure time (CT), vagyis a berekesztési idő. Érzékenyen detektálja a von Willebrand faktor (vWF) defektusait, von Willebrand betegséget (vWD), súlyos trombocyta funkció defektusokat (Bernard Soulier szindróma, Glanzman trombaszténia), alkalmas az aszpirin terápia monitorozására. Szenzitív de nem specifikus számos primér hemosztázis defektusra (normál CT nem zárja ki őket,megnyúlt CT-k esetén egyéb vizsgálatok is szükségesek a diagnózis felállításához).

  A külső minőségbiztosítás kritikus pontjait a teszt minősége és a logisztikai kihívások képezik. A szerzők célja, hogy bemutassák a PFA-100 készülék külső minőségbiztosítása során nyert tapasztalataikat. A vizsgálatok a Royal College of Pathologists of Australia, hematológiai külső minőségbiztosítási program keretein belül történtek Ausztráliában. Fórumot hoztak létre a PFA-100 készüléket használó laborok kihasználtságának fejlesztésére, tanfolyamokat tartottak a készülék használatáról, meghatározták az alkalmas tesztanyag gyakorlati típusait. Az első körvizsgálat 2008-ban, a második körvizsgálat 2009-ben történt 26 laboratórium részvételével. 2010-ben a PFA-100 EQA (external quality assessment) kialakított modul jártassági vizsgálataiban 42, majd 2011-ben 47 laboratórium vett részt.

  Használt tesztminta tipusok: Normál PFA-100 tesztminta (Normál C/ ADP és C/Epi CT); Aspirin típusú PFA-100 tesztminta (Normál C/ ADP és megnyúlt C/Epi CT); PFA-100 tesztminta gyenge primér hemosztázis defektusra-vWF enyhe csökkenése,vWD, emyhe trombocytaszám vagy haematokrit csökkenés - (közepesen megnyúlt C/ ADP és C/Epi CT); PFA-100 tesztminta súlyos primér hemosztázis defektusra- súlyos trombocyta dysfunctio, vWF csökkenés vagy vWD, alacsony trombocytaszám és haematokrit ( maximálisan megnyúlt C/ ADP és C/Epi CT). A reprodukálhatóság tesztelését identikus minták használatával oldották meg. Egészséges önkéntesektől vett citrátos vérből standard PFA-100 C/ ADP és C/Epi kazetták használatával, határoztatták meg a CT leolvasási alapvonalakat. A résztvevő laboratóriumok az utasítás alapján 1 ml kevert, helyileg egészségesektől levett, citrátos teljes vért tettek 2, előre elkészített tesztcsőbe, rázógépen inkubálták 15- 30 percig szobahőn, majd C/ ADP és C/Epi CT-t illetve kiegészítésként trombocyta számot, haematokritot, vWF-t határoztak meg, leírták a PFA-100 készülék figyelmeztetéseit, az eredményeket interpretállták.

  A standard PFA-100 C/ ADP és C/Epi kazetták variációs koefficiensének (CV) mediánja 14,8 és 13,9 voltak hasonlóak a natív teljes vérből meghatározottakhoz (15,6 és 15,3). Az additív nem befolyásolta CV-ket. Az eredmények interpretállása általában az elvárásoknak megfelelően történt. A laboratóriumokban elkövetett leggyakoribb hibák: készülék üzeneteinek illetve aszpirin hatásának az interpretálását érintették.

  Referálta: dr Nagy Tünde (2012.11.23)

Vissza a hírekhez