Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍREK


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Tájékoztató az MLDT 60. Kongresszusának 2021-re halasztásáról (2020.04.09.)
  2020.04.09. - MLDT - Hírkategória: Általános

  A 2020. március elején kialakult világméretű koronavírus járvány miatt Magyarországon - hasonlóan Európa legtöbb országához - bevezetésre kerültek korlátozó inézkedések. A járványgörbe ellaposodása egyrészről biztonságot jelent az egészségügyi ellátás szempontjából, ugyanakkor hosszabb időre kell felkészülni a szociális izoláció és otthonról történő munkavégzés tekintetében. Az orvosi diagnosztikai laboratóriumokban dolgozó kollégák esetében a fentiekhez társul még a napi munka megszervezésének átalakítása, a laboratóriumi munkatársak egyéni védőfelszereléseinek specifikálása és folyamatos biztosítása, munkautasítások megalkotása.

   

  Mindezek mellett a laboratóriumok vezetői napi szinten kapnak országos és helyi szintű körleveleket, melyeket pár napos határidővel kell megválaszolni és gyakran ennek megfelelően intézkedni.

   

  Ezen helyzetben teljesen irreális elvárás lenne a hazai laboros kollégák felé, hogy az elkövetkező hetekben az MLDT 60. Konferenciájára készüljenek tudományos eredmények összegzésével és angol nyelvű absztraktok beküldésével. Az is elképzelhető, hogy nyár végén a nagyobb létszámú gyülekezéssel járó események megtartása még mindig nem lesz megengedett.

   

  Mindezek fényében az MLDT 60. Konferenciájának Szervező Bizottsága egyetértésben a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság vezetőségével úgy döntött, hogy 2020. augusztus végére tervezett miskolci MLDT konferenciát és a kassai Pavel Jozef Safarik University-vel közösen tervezett “Recent progress in diabetes research” témában meghirdetett szatellita rendezvényt a külső körülményekre való tekintettel lemondja.

   

  Javaslatunk az, hogy a tokiói Olimpiához hasonlóan, a jövő évre, nyár végére halasszuk az MLDT 60. Jubileumi kongresszusának megtartását.

   

  Ugyanakkor szeretnénk, még 2020-ban egy olyan egy napos MLDT Szakmai Rendezvényt tudnánk tartani, amely a korábbi években meglehetősen nagy népszerűségnek örvendett pl. 2017 őszén a “DOAC kezelés laboratóriumi monitorizálása” és 2019 novemberében “A monoklonális gammopátiák laboratóriumi diagnosztikája”. 

   

  Terveink szerint, - ha a járványügyi helyzet ezt lehetővé teszi -  2020. október vége - november eleje időintervallumban egy jelenlegi laboratóriumi aktualitásokat magába foglaló, egy napos továbbképző tanfolyamot szeretnénk tartani Budapesten “Súlyos infektív kórképek laboratóriumi diagnosztikája és monitorizálása” címen.

   

  Amennyiben még ezen időpontban sem lehetne ilyen gyűlést szervezni, akkor ugyanezen témakörben online szemináriumot kívánunk szervezni, melynek anyaga természetesen minden MLDT tag számára elérhető lenne. Hasonlóan a korábbi továbbképzésekhez, ezen rendezvény tesztvizsgával zárulna, valamint utóakkreditált kreditpontos “minikonferenciaként” kerülne meghirdetésre, hogy minél több kreditpont legyen adható mind a résztvevőknek, mind az előadóknak.

   

  Nagyon köszönjük az MLDT 60. Kongressszusa Szervező Bizottságának eddigi munkáját és reméljük, hogy jövő évben méltó módon tudjuk megrendezni ezt a jubileumi rendezvényt.

   

  Mindenkinek jó egészséget és kitartást kívánok!

   

  Üdvözlettel:

   

  Dr. Kappelmayer János
  egyetemi tanár
  az MLDT elnöke

   

Vissza a hírekhez