Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • In memoriam - Prof. Dr. Falkay György (1943-2016)
  2016.09.13. - MLDT - Hírkategória: Általános
  Gyászjelentés >>

  2016. szeptember 8-án elhunyt Prof. Dr. Falkay György, a Szegedi Tudományegyetem emeritus professzora, a Gyógyszerésztudományi Kar volt dékánja, az MLDT korábbi főtitkára, majd alelnöke. Dr. Falkay György 1943. március 10-én született Szegeden. 1967-ben szerzett gyógyszerész diplomát a Szegedi Orvostudományi Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán. Gyógyszerész doktor (1970), az orvostudomány kandidátusa (1981), az orvostudomány doktora (1995). 1970-1995 között a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense, 1988-1995-ig a Női Klinika laboratóriumát vezette. 1995-2008-ig a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerhatástani és Biofarmáciai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára, 2000-2006-ig dékánja volt. Pályája során dolgozott Stockholmban, Londonban és Párizsban is.

  Tudományos munkásságának fő területe: a reprodukciós endokrinológia és farmakológia. A "Szteroid-glükuronidok exkréciója normális menstruációs ciklusban" c. WHO program témavezetője volt. 1997-2005 között főtitkára, 2006-2008 között pedig alelnöke volt a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaságnak. Tisztségviselője volt számos tudományos társaságnak, alapítványok kuratóriumának. Haláláig elnöke volt a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógyszerkutatási Szakosztályának. Tagja volt az MTA Orvosi Tudományok Osztálya II. sz. Doktori Bizottságának. Az MTA Közgyűlésének választott doktor képviselője volt. Kiemelkedő munkásságot fejtett ki a graduális és posztgraduális gyógyszerészképzésben, ő kezdte el először oktatni a laboratóriumi diagnosztikát a gyógyszerészhallgatóknak. Kulcsszerepet játszott a laboratóriumokban dolgozó nem orvos diplomások szakképzési lehetőségének megteremtésében. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán a “Gyógyszerhatástan, biofarmácia és klinikai gyógyszerészet” című PhD program témavezetője. 38 TDK pályamunka, 20 doktorandusz témavezetője volt.

  Kitüntetései: Pándy emlékérem (1994), Széchenyi Professzori Ösztöndíj (1997), Tudással Magyarországért Emlékplakett, OTDT (2002), Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2006), Pro Homine Nobile Pharmaciae Emlékérem (2007), Klebelsberg Kunó Díj (2007), Issekutz-Díj és Emlékérem (2011) Jancsó Miklós Emlékérem (2013) Batthyány-Strattmann díj (2013) Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért Emlékérem (2013)

  Idézet a 70. születésnapján készült interjúból: „.. mindig azt csináltam, ami érdekelt, magas szintű szellemi légkörben dolgozhattam, kutathattam, nagyon szeretem az oktatást is. Ez a munka egy idő után olyanná válik, mint egy hobbi, nem érez az ember közben fáradtságot, hanem ami érdekli, azt lelkesedéssel csinálja.”

  E sorok aláírói személyes veszteségnek is tekintik Falkay professzor halálát, hiszen az élet különböző területein és különböző szakaszaiban együtt dolgozhattak vele, közelről megismerhették kedves, elegáns egyéniségét, barátjuknak tekinthették őt.

  Emlékét szeretettel és tisztelettel megőrizzük!

  Dr. Kovács L. Gábor
  egyetemi tanár, akadémikus
  Pécsi Tudományegyetem

  Dr. Földesi Imre
  tanszékvezető egyetemi docens
  Szegedi Tudományegyetem


Vissza a hírekhez