Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • A laboratóriumi maradványminták felhasználás
  2014.01.26. - MLDT - Hírkategória: Általános
  A laboratóriumi maradványminták felhasználásának szabályozására a Kormány törvényjavaslatot nyújtott be a Parlamenthez a hatályos EÜ törvény módosítására. A Parlament 2013. 12.17-én megszavazta a javaslatot, a törvény szövege 2013.12.23.-án a Magyar Közlönyben elérhető.

  Ennek a mintafelhasználást érintő lényegi része a következő (megtalálható a Magyar Közlöny fenti számában a 185. oldalon).

  44. § Az Eütv. a következő 210/A. §-sal egészül ki:

  „210/A. § (1) Azt az élő személyből eltávolított szervet, szövetet vagy emberből származó, diagnosztikai laboratóriumi vizsgálat után megmaradt biológiai anyagot – a DNS minta kivételével –, amely az eltávolítás céljának megvalósulását vagy meghiúsulását követően az eltávolítás céljára vagy az érintett személy érdekében más célra a továbbiakban már nem használható fel, az érintett személy vagy helyette a 16. § szerint nyilatkozattételre jogosult előzetesen írásban vagy írásképtelensége esetén szóban két tanú előtt megtett tiltakozó nyilatkozatának hiányában az egészségügyi intézmény – személyazonosításra véglegesen alkalmatlan módon – a diagnosztikai laboratóriumok számára előírt minőségbiztosítási követelményeknek való megfelelési, valamint kutatási és oktatási célból felhasználhatja.
  (2) Az (1) bekezdés szerinti tiltakozó nyilatkozat lehetőségéről az érintett személyt előzetesen tájékoztatni kell. A tiltakozó nyilatkozatot vagy szóbeli nyilatkozat esetén az arról szóló feljegyzést az érintett személy egészségügyi dokumentációja részeként meg kell őrizni."

Vissza a hírekhez