Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Corynebacterium diphtheriaetől különböző Corynebacterium törzsek identifikálása MALDI-TOF tömeg spektrometriával
  2013.08.05. - MLDT - Hírkategória: Általános
  Alatoom AA, Cazanave CJ, Cunningham SA, Ihde SM, Patel R. Identification of non-diphtheriae corynebacterium by use of matrix-assisted laser desorption ionization-time of flight mass spectrometry. J Clin Microbiol. 2012 Jan;50(1):160-3.

  A Corynebacterium genus több mint 85 speciest foglal magába. Mivel a normál flóra tagjai, gyakori kontaminánsok a humán mintákban. Species szintű identifikálásuk biokémiai módszerekkel nehéz és időigényes, ezért sokáig nem fordítottak túl nagy figyelmet azonosításukra. Egyre gyakrabban írnak le Corynebacteriumokat súlyos fertőzések kórokozójaként (pl. ízületi protézisekhez kapcsolt fertőzések, endocarditis), így a fajszintű azonosítás az izolátumok klinikai szignifikanciájának megítéléséhez és az antibiotikum választáshoz szükségszerű. A Corynebacteriumok species szintű azonosításában az arany standard módszer az rpoB, ill. a 16rRNS gén szekvenálása.

  A szerzők 92 Corynebacterium klinikai izolátumot vizsgáltak meg MALDI-TOF MS technikával, MALDI Biotyper 2. adatbázist használva. A MALDI-TOF MS identifikálás eredményeit összevetették az izolátumok szekvenálásával kapott eredményekkel. A napi klinikai mikrobiológiai gyakorlatban leggyakrabban előforduló Corynebacterium speciesek kerültek vizsgálatra. Corynebacterium diphteriae törzseket nem vontak a vizsgálatba, mivel ezeket más szerzők korábban már tanulmányozták tömegspektrometriás módszerrel. A MALDI-TOF MS mérést elvégezték direkt módon (a baktérium telepeket közvetlenül felhasználva) és extrakciós előkészítést követően is. A két módszer közül az extrakciós előkészítést követő mérések adtak pontosabb eredményt. Az izolátumok 51%-a 2,000 feletti értékkel került azonosításra. (A pont érték az identifikálás megbízhatóságát fejezi ki. 2,000 felett az identifikálás eredménye species szinten elfogadható.) Az izolátumok 87%-a 1,700 feletti értékkel került identifikálásra. Mivel a MALDI-TOF MS identifikálás eredménye még 1,700 érték esetében is megegyezett a szekvenálás eredményével, a szerzők javasolják az 1,700 érték határértékként való elfogadását Corynebacterium speciesek esetében. Néhány izolátumnál 1,600 – 1,699 értéket kaptak, de még így is helyes volt a faj szintű azonosítás. A módszer hibája, hogy a C. aurimucosum tévesen C. minutissimum-ként kerülhet identifikálásra. Ennek ellenére a MALDI-TOF tömegspektromeria a Corynebacteriumok species szintű azonosítására alkalmas, megbízható és gyors eljárás.

  Összefoglalót készítette: Juhász Emese

Vissza a hírekhez