Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • CTAD, mint univerzális alvadásgátló
  2013.08.05. - MLDT - Hírkategória: Általános
  Yokota, M., Tatsumi, N., Tsuda, I., Nishioka, T., Takubo, T.
  CTAD as a universal anticoagulant
  Journal of Automated Methods and Management in Chemistry, Vol. 25, No. 1 (2003): 17-20


  Az automatizált orvosi laboratóriumokban a különféle analitikai vizsgálatok végzéséhez különféle típusú mintavételi csöveket használnak, így a betegektől viszonylag sok vért kell venni. A japán szerzők által publikált cikk felveti annak lehetőségét, hogy redukálni lehetne-e a betegtől vett vér mennyiségét, ha a különféle teszttípusokhoz egy, a tesztekkel kölcsönhatásba nem lépő általános alvadásgátlót tartalmazó mintavételi csövet használnának a laboratóriumok.

  A CTAD csövek nátrium-citrátot, citomsavat, theophyllint, adenozint és dipyridamolt tartalmaznak. A thrombocyta-aggregáció gátlására fejlesztették ki a pseudothrombocytopenia jelenségének megelőzésére.

  A szerzők a munkájuk során hematológiai, alvadási és klinikai kémiai vizsgálatokat végeztek az ebbe a típusú alvadásgátlót tartalmazó csövekbe levett vér felhasználásával. Ugyanakkor párhuzamosan összehasonlító meghatározásokat végeztek EDTA- és citrát-tartalmú mintavételi csövekből is az említett analitikai területeken. A vénás véreket 25 és 47 éves kor közötti egészséges személyektől vették és a mintákat mintavétel után 1 óráig szobahőmérsékleten állni hagyták, majd 1300g-n 20 percig centrifugálták.

  A hematológiai teszteket Sysmex 9000 és Cell-Dyne 4000 automatákon végezték el. A mért paraméterek eredményei jól korreláltak az EDTA és CTAD csövekből lemérve, kivéve az abszolút basophil és monocyta számot.

  A véralvadási méréseket Sysmex CA-6000-es készüléken végezték el és egyértelmű korrelációt a citrátos csövekhez hasonlítva a PT, APTT és fibrinogén tekintetében találtak.

  A klinikai kémiai vizsgálatokat Hitachi 7170-es automatán végezték el. A mért paraméterek a következők voltak: összfehérje, albumin, összbilirubin, karbamid, kreatinin, húgysav, LDH, GOT, GPT, glükóz, CRP, és ionok (Na, K, Cl). A szérumból mért értékekkel a CTAD csövekből mért értékek szorosan összefüggtek. Kivételt képeztek az elektrolitok, különösképpen a Na, mivel a CTAD cső natrium-citrát tartalma torzította ezt az eredményt.

  Egyelőre tehát nem létezik megbízható olyan „általános” mintavételi cső, ami egyaránt megfelelne a különböző analitikai területek speciális igényeinek.

  Dr. Veres Szilvia

Vissza a hírekhez

Clinical Chemistry and Laboratory Medicine
Lab Tests Online

Társult tagjaink

 • 77 Elektronika
 • BECKMAN COULTER
 • Biomeriux
 • Bio-rad
 • Diagnosticum
 • Roche
 • sysmex
 • HR-Pharma