Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • A CYP2C19*2 és *17 genotipizálás értéke a klinikai gyakorlatban
  2013.08.05. - MLDT - Hírkategória: Általános
  T.O.Bergmeijer and J.M.ten Berg: Value of CYP2C19 *2 and *17 Genotyping in Clinical Practice. Promising but not ready yet, Rev Esp Cardiol,2012 Mar; 65 (3):205-7

  Számos vizsgálat igazolta, hogy az acetilszalicilsav és a clopidogrel adásával az akut koronária szindrómán (ACS) és a percután koronária beavatkozáson (PCI) átesett betegeknél meg lehet előzni a későbbi kardiális eseményeket. Ezért az összes klinikai irányelv javasolja a kettős trombocitagátló terápiát az ACS és PCI-n átesett betegek részére: clopidogrelt 1 évig, acetilszalicilsavat élethosszig kell szedniük.

  A clopidogrel egy prodrug, amely trombocitagátló hatását a CYP P450 májenzimeken történő számos biotranszformációs lépés után fejti ki. Az aktivációs lépések után a clopidogrelből képződött aktív metabolit irreverzibilisen gátolja a P2Y12 adenosin diphosphate receptort, ami a trombocita aktivációban kulcsszerepet tölt be.

  A betegek clopidogrelre adott válasza interindividuálisan eltérő a különböző trombocita funkciós tesztek (aggregometria, VASP szint meghatározás, VerifyNow P2Y12 teszt, Multiplate analyzer) alapján. A CYP2C19 gén egy nukleotidot érintő polimorfizmusai talán magyarázzák a betegek közötti interindividuális különbségeket. A *2 gén polimorfizmus (a leggyakoribb) és a *3 gén polimorfizmus (a kevésbé gyakori) polimorfizmusa csökkent enzim funkcióval és clopidogrel hatástalansággal jár és a kaukázusi és ázsiai populáció 1/3-2/3 része hordozza, míg a *17 gén polimorfizmus hordozói esetében a clopidogrel hatékonysága a fokozott metabolizmus eredményeként nő.

  Több nagy esetszámú vizsgálat jelent meg a CYP2C19 gén polimorfizmus jelenléte és a clopidogrelre adott válasz hatásosságáról, de szignifikáns különbségekről csak a nagy kockázatú, magas trombocita reaktivitással (HPR) rendelkező betegcsoportokat tartalmazó vizsgálatok számoltak be. Ezen betegek számára alternatív terápiaként a prasugrelt és a ticagrelort javasolják, mivel ezek trombocitagátló hatása nem a CYP aktivitásától függ. Ugyanakkor azt is hangsúlyozzák ezek a vizsgálatok, hogy a trombocita funkciós teszteknek magas negatív prediktív értéke (> 93%) van, mely azt jelenti, hogy a normál HPR-rel rendelkező, clopidogrelt szedő betegeknél nagyon alacsony a visszatérő atherothrombotikus esemény valószínűsége. Ha számukra hatékonyabb trombocitagátló hatással rendelkező szereket rendelnek, az a vérzéses szövődmények kockázatát növeli.

  Referátumot készítette: dr. Barabás Eszter

Vissza a hírekhez

Clinical Chemistry and Laboratory Medicine
Lab Tests Online

Társult tagjaink

 • 77 Elektronika
 • BECKMAN COULTER
 • Biomeriux
 • Bio-rad
 • Diagnosticum
 • Roche
 • sysmex
 • HR-Pharma