Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Laboratóriumi paraméterek a dehidráció monitorozásában
  2013.07.29. - MLDT - Hírkategória: Általános
  Cheuvront, SN, Fraser, CG, Kenefick, RW, Ely, BR, Sawka, MN: Reference change values for monitoring dehydration; Clin. Chem. Lab. Med., 2011, 49, 1033-1037.

  A dehidráltság/dehidráció (hipertóniás hypovolémia) gyakori jelenség a klinikumban. A diagnosztikában és a betegek terápiás követésében egyaránt fontosak a víz-, és ion háztartás paraméterei. Ennek monitorozásához elsősorban a plazma ozmolaritás (Posm), vizelet fajsúly (Usg) és testtömeg (Bm) változását használják. A szerzők célkitűzése a dehidráció folyamán vizsgált három paraméter (Posm, Usg és Bm) figyelembe vétele alapján a dehidráció mértékének a becslésére és figyelemmel követésére alkalmas eljárás kidolgozása volt. Egy korábbi tanulmány adatait felhasználva alkottak egy matematikai algoritmust, melyet azután mérsékelt (2-3,5%-os testtömegvesztéssel járó) dehidrációnak kitett 11 egészséges önkéntesen validáltak. Az eljárás segítségével megadták az egyes paraméterek esetében azokat a 80, 90, 95 és 99%-os valószínűségi tartományokat, amelyek mellett a dehidráció fennállása valószínűsíthető. A statisztikai valószínűséget az ún. Z-score-ból számolták, a következő egyenlet alapján: Z=X/[21/2(CVa2 + CVi2) 1/2], ahol X megfelel az adott paraméter változásának. Ez az egyszerűsített egyenlet tehát egyetlen változó paraméter ismeretében statisztikai valószínűséget ad meg (az intra-individuális (CVi) és analitikai variancia (CVa) ismeretében). Az alkalmazott módszer használatát nagymértékben befolyásolja ez utóbbi két paraméter. A módszerrel kapcsolatosan további megkötés, hogy ne álljanak fenn a Posm, illetve Usg értékeket emelő patológiás tényezők (pl. magas szérum glükóz és karbamidszint, egyéb ozmolit-szintek).

  Mivel a vizsgált analitok személyek között is eltérőek, az eljárás nem a dehidráció szűrésére, hanem egészséges vagy stabil állapotú krónikusan beteg személyeknél a dehidráció monitorozására alkalmas. Jelentősége elsősorban a katonai és a sportorvoslás területén lehet.

  dr Butz Henriett

Vissza a hírekhez