Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • SDMA egészséges referenciatartománya Framingham-kohorsz leszármazottaknál
  2013.07.29. - MLDT - Hírkategória: Általános
  Edzard Schwedhelm, Vanessa Xanthakis, Renke Maas, Lisa M. Sullivan, Dorothee Atzler, Nicole Lüneburg, Nicole L. Glazer, Ulrich Riederer, Ramachandran S. Vasan and Rainer H. Böger
  Plasma symmetric dimethylarginine reference limits from the Framingham offspring cohort
  Clinical Chemistry and Laboratory Medicine. 2011; 49: 1907–1910


  A a szimmetrikus dimetilarginin (SDMA) a fehérjemetiláció mellékterméke, patofiziológiás jelentősége nem tisztázott. Gyengén gátolja a nitrogén-monoxid szintázt (NOS), az emelkedett SDMA érték kardiovaszkuláris rizikót jelent. A vesén keresztül ürül, így a veseműködés érzékeny markere lehet, azonban eddig még nem határozták meg normál szintjét egészséges egyénekben.

  Egy amerikai vizsgálatban kardiovaszkuláris kockázati tényezők tekintetében jól karakterizált egészséges populációban határozták meg az SDMS plazmakoncentráció egészséges referenciatartományát.

  A SDMA szintjét folyadékkromatográfiás-tandem tömegspektrométeres eljárással határozták meg 840 egészséges egyén vérmintájában. Az átlagos SDMA koncentráció értéke 0,38 +/- 0,08 μmol/L volt, referenciatartományként 0,225 – 0,533 μmol/L-t állapítottak meg.

  Nem volt különbség a SDMA plazmaszintjében nők és férfiak közt. Az érték arányos a korral, a szérum kreatininnel és az összhomociszteinnel, viszont fordítottan arányos a BMIvel és a diasztolés vérnyomás értékével. Egy korábbi tanulmányban beszámoltak a SDMA és az éhomi glukózszint közti összefüggésről, ebben a vizsgálatban nem sikerült ezt kimutatni.

  Referátumot készítette: dr. Pongrácz Júlia

Vissza a hírekhez