Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • A köldökzsinórvér trigliceridszintje kapcsolatban áll az IGF-I szinttel, és segíthet a méhen belül sorvadt újszülöttek azonosításához
  2013.07.22. - MLDT - Hírkategória: Általános
  Sifianou P, Zisis D. Cord blood triglycerides are associated with IGF-I levels and contribute to the identification of growth-restricted neonates. Growth Horm IGF Res. 2012 Dec;22(6):219-23. doi: 10.1016/j.ghir.2012.08.004.

  A méhen belüli sorvadás (IUGR, in utero growth restriction) a perinatális morbiditás és mortalitás kockázati tényezője. Az IUGR megbízható felismerésére a jelenleg általánosan alkalmazott születési súly és gesztációs idő önmagában nem alkalmas. Az IUGR újszülöttek szűrésére ezért egyéb markerekre van szükség. Jelen vizsgálat során azt elemezték, hogy egy kombinált teszt részeként milyen gyakori laboratóriumi paraméterek segíthetnek az IUGR újszülöttek azonosításához.

  A betegcsoportot 180 olyan, 36. gesztációs héten vagy az után született, nem ikerterhességből származó újszülött alkotta, akik elektív császármetszés útján jöttek világra, de major születési rendellenességek vagy intaruterin fertőzés jeleit nem mutatták. A besorolás alapját a születést követő első órában történt alapos vizsgálat szolgáltatta, melynek során meghatározásra kerültek a gesztációs kor, a subcutan zsírréteg CANS (Clinical Assesment of Nutritional Status) pontrendszer alapján becsült nagysága mellett olyan antropometriás adatok, mint a születési súly, születési testhossz, fejkörfogat, mellkas körfogat, karvastagság, haskörfogat, a testtömeg eloszlási index (PI, ponderal index), a karvastagság-fejkörfogat hányados, továbbá a méhlepény súlya. A mért adatok referencia értékeit azonos gesztációs korú újszülöttek adatai alkották.

  A születési súly, mellkaskörfogat, karvastagság és PI értékek alapján három csoportot hoztak létre: az 1. csoportot 95 olyan újszülött alkotta, akiknek mind a négy mutatója meghaladta a gesztációs kornak megfelelő 25 percentilis értéket; a 2. csoportba sorolt 29 újszülött esetében egy, a 3. csoport 56 újszülöttje esetében pedig legalább két mutató alacsonyabbnak bizonyult a 25 percentilis értéknél. A vizsgálatba vont újszülöttek köldökzsinór-véréből az alábbi laboratóriumi paramétereket is meghatározták: GOT, GPT, CK, kreatinin, GGT, vércukor, LDH, összkoleszterinszint, összfehérje, trigliceridek, BUN, húgysav, IGF-I, IGFBP-3.

  Az 1. és a 3. csoportban mért triglicerid- és koleszterinszintek nagymértékben különböztek [medián trigliceridszint: 0,19 mmol/l (95% CI 0,17-0,21) vs. 0,26 mmol/l (95% CI 0,20-0,31); medián koleszterinszint: 1,4 mmol/l (95% CI 1,3-1,48) és 1,66 mmol/l (95% CI 1,37-1,89)]. Többszörös lineáris regresszióval a triglicerid- és az IGF-I-szint, valamint a trigliceridszint és a placenta súlya között fordított irányú összefüggést mutattak ki. A teljes koleszterinszint és az IGF-I illetve IGFBP-3 szintjei között nem lehetett megfigyelni összefüggést. Mind a normál fejlettségű, mind az IUGR újszülöttek csoportjában a magas (a vizsgált újszülöttek trigliceridértékének 75 percentilisénél, 0,28 mmol/l-nél nagyobb) trigliceridszintű újszülöttek IGF-I értékei alacsonyabbak voltak, mint a az alacsony (≤ 0,28 mmol/l) trigliceridszintű újszülötteknél mért IGF-I.

  A szerzők szerint a köldökzsinórvér trigliceridszintje az antropometriai és a CANS pontrendszer kiegészítéseként segíthet az IUGR azonosítására.

  Készítette: Zentainé dr. Patócs Barbara

Vissza a hírekhez