Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Egy négyéves gyerek humán bocavírus-1 okozta életveszélyes légúti fertőzése
  2013.07.22. - MLDT - Hírkategória: Általános
  Edner N, Castillo-Rodas P, Falk L, Hedman K, Söderlund-Venermo M, Allander T. Life-threatening respiratory tract disease with human bocavirus-1 infection in a 4-year-old child. J Clin Microbiol. 2012 Feb;50(2):531-2.

  A szerzők egy négyéves gyerek esetét mutatják be. A beteg magas láz, nehézlégzés és fulladás miatt került korházba. Gépi lélegeztetésre, majd extrakorporális membrán oxigenizációs terápiára szorult. A beteg trachea aspirátuma, nasopharyngealis mintája, vére és vizelete került mikrobiológiai vizsgálatra. A baktérium- és gombatenyésztéses vizsgálatok negatív eredménnyel zárultak. A trachea aspirátum PCR vizsgálata atípusos légúti bakteriális kórokozót nem mutatott ki. Elvégeztek egy 15 légúti vírusra specifikus multiplex real-time PCR vizsgálatot is, mely a humán bocavírus-1 (HBoV-1) DNS jelenlétét mutatta ki. A bocavírus DNS-t a beteg szérum mintáiban is detektálták.

  A HBoV-1 először 2005-ben került leírásra. A vírus világszerte endémiás, a primer fertőzés általában korai gyerekkorban történik meg. A 3 év feletti gyerekek körében a szeroprevalencia eléri a 90%-ot. A vírust általában gyerekek légúti mintáiban detektálják. Szerepe a légúti fertőzésekben ellentmondásos, mivel gyakran egyéb légúti vírusokkal együtt mutatják ki. A HBoV-1 fertőzés általában aszimptomatikus, de olykor – mint a bemutatott esetben is - igen súlyos formában jelenik meg. A vírus detektálásához, ill. kóroki szerepének igazolásához megfelelő időben vett megfelelő minták szükségesek: a szerzők a légúti minták fontossága mellett hangsúlyozzák a vérből történő vírus DNS kimutatás jelentőségét.

  A gyerek HBoV-1 fertőzéséből teljesen felépült.

  Referátumot készítette: Dr. Juhász Emese

Vissza a hírekhez