Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Fel nem ismert norovírus fertőzések az egészségügyi intézményekben és ezek klinikai hatása
  2013.07.17. - MLDT - Hírkategória: Általános
  Beersma MF, Sukhrie FH, Bogerman J, Verhoef L, Mde Melo M, Vonk AG, Koopmans M. Unrecognized norovirus infections in health care institutions and their clinical impact. J Clin Microbiol. 2012 Sep;50(9):3040-5.

  A norovírusok felnőttek és gyerekek akut virális gastroenteritiseinek a legfontosabb kórokozói közé tartoznak. Bár a diagnosztikai lehetőségek sokat fejlődtek, a norovírus-fertőzések mégis jelentősen aluldiagnosztizáltak. Ez elősegíti nozokomiális járványok kialakulását.

  A szerzők a rotterdami egyetemi kórházban mérték fel, hogy a betegek mekkora részénél maradhat felfedezetlen a norovírus-fertőzés és az milyen klinikai következményekkel járhat. Decembertől júliusig elemezték azokat a székletmintákat, melyekből bakteriológiai vizsgálatot kértek, de virológiai vizsgálatot nem, majd real-time PCR reakcióval retrospektíven megvizsgálták a mintákban a norovírusok jelenlétét. A csak a vizsgálat kapcsán kimutatott norovírus-fertőzött betegek klinikai és virológiai adatait összehasonlították azon betegekével, akiknél az adott időszakban a klinikusok kérése alapján diagnosztizálták a norovírus fertőzést.

  Az előbbi csoportba 45, az utóbbiba 50 tartozott. A felnőttek fertőzése gyakrabban maradt felismeretlen, mint a gyerekeké. A vírus kópiaszám nem különbözött a két csoport mintáiban. A fel nem ismert betegek csoportjában ritkább volt a hasmenés, gastrointestinalis panaszaik miatt többször indikáltak (feleslegesen) képalkotó vizsgálatokat és hosszabb ideig hospitalizálták őket.

  A nozokomális halmozódások száma kétszeresére nőtt a fel nem ismert esetek bevonásával. A halmozódások döntő részében egy diagnosztizálatlanul maradt norovírus fertőzött beteg volt az index eset. A szerzők hangsúlyozzák, hogy felnőtt betegek esetében is gondolni kell a virális eredetű, így a norovírus okozta gastroenteritisek lehetőségére. A vírusok nozokomiális terjedése megakadályozható és számos felesleges (olykor a beteget megterhelő) vizsgálat elkerülhető az időben végzett adekvát virológiai vizsgálatokkal.


  Referátumot készítette: dr Juhász Emese

Vissza a hírekhez