Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Nagy érzékenységű troponin T krónikus szívelégtelenségben
  2013.07.17. - MLDT - Hírkategória: Általános
  Jungbauer CG, Riedlinger J, Buchner S, Birner C, Resch M, Lubnow M, Debl K, Buesing M, Huedig H, Riegger G, Luchner A: High-sensitive troponin T in chronic heart failure correlates with severity of symptoms, left ventricular dysfunction and prognosis independently from Nterminal pro-b-type natriuretic peptide; 2011 Nov;49(11):1899-906.

  A cardialis troponin T (cTnT) az akut myocardialis infarktus diagnosztikájában az elsőként választandó marker. A napjainkban használatos nagy érzékenységű módszerek igen alacsony koncentrációkban is képesek kimutatni a troponin T-t, így ma már nem csak szívinfarktust, hanem kisfokú szívizom károsodásokat is lehet vizsgálni. Latini és mtsai. például kimutatták, hogy krónikus szívelégtelenségben a nagy érzékenységű troponin T (hscTnT) megemelkedett a kontroll csoporthoz képest.

  Egy német tanulmányban a kutatók arra keresték a választ, hogy krónikus szívelégtelenségben a hs-cTnT összefügg-e a betegség súlyosságával (NYHA stádiumok), a balkamra funkciózavarral és a folyadékretencióval. Arra is kíváncsiak voltak, hogy van-e prognosztikus szerepe szívelégtelenségben a hs-cTnT-nak önmagában vagy a jól ismert NTproBNP- vel (N-terminalis prohormon agyi natriuretikus peptid) együtt. A vizsgálatban 149 krónikus szívelégtelen beteget hasonlítottak össze 84 egészséges személlyel.

  Krónikus szívelégtelenségben emelkedett volt a hs-cTnT koncentráció a kontroll csoporthoz képest és ez az emelkedés a NYHA stádiumokkal szoros összefüggést mutatott. A súlyosabb stádiumokban (NYHA III és IV) szignifikánsan magasabb volt, mint az enyhébb esetekben (NYHA I és II). A hs-cTnT koncentráció negatívan korrelált a bal kamra funkcióval és pozitívan a folyadékretencióval. A betegek utánkövetése során 21 halálesetet és 42 rehospitalizációt jegyeztek fel, melyek a 0,014 ng/mL-es hs-cTnT értékek felett szignifikánsan gyakrabban fordultak elő. Hasonló előrejelzőnek bizonyult a 900 pg/mL-t meghaladó NT-proBNP koncentráció is. A mortalitást és a rehospitalizációt legpontosabban a két független marker együttes alkalmazása tudta előre jelezni.

  Az eredmények alapján a hs-cTnT jól alkalmazható a krónikus szívelégtelenség diagnosztikájában, valamint a prognózis megállapításában. A hs-cTnT diagnosztikus értéke a NT-proBNP-től független, a két paraméter egymást kiegészíti.

  Dr. Szalay Balázs

Vissza a hírekhez

Clinical Chemistry and Laboratory Medicine
Lab Tests Online

Társult tagjaink

 • 77 Elektronika
 • BECKMAN COULTER
 • Biomeriux
 • Bio-rad
 • Diagnosticum
 • Roche
 • sysmex
 • HR-Pharma