Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Hypophysis ellenes antitest meghatározás ELISA módszerrel és Western blot-tal autoimmun betegeknél
  2013.07.11. - MLDT - Hírkategória: Általános
  Shigeki Yabe, Tsugiyasu Kanda, Mina Hirokawa, Shizue Hasumi, Mizuho Osada, Yukihito Fukumura, Isao Kobayashi: Determination of antipituitary antibody in patients with endocrine disorders by enzyme-linked immunosorbent assay and Western blot analysis. Journal of Laboratory and Clinical Medicine 1998. 132(1): 25-31

  Számos autoantitest kimutatható az autoimmun betegek szérumában, melyek lehetnek szervspecifikusak, vagy nem specifikusak és részt vesznek a társuló tünetek kialakulásában. A hypophysis ellenes antitesteknek (antipituitary antibody, APA) valószínűleg multiendokrin autoimmun betegségekben van szerepe; adrenocorticotrop hormon deficienciában, panhypopituitarizmusban, empty sella szindrómában, hypophysis daganatokban, Hashimoto thyreoiditisben, Graves-Basedow kórban valamint 2-es típusú diabetesben szenvedő betegekben azonosították.

  Jelen közleményben a hypophysis ellenes antitestekre specifikus ELISA technika beállítását mutatják be a szerzők. Összesen 358 Japán beteg, köztük 143 Graves-Basedow kóros, 76 Hashimoto thyreoiditises, 64 1-es típusú és 38 2-es típusú cukorbeteg, 12 hypophysis adenomás és 25 hypophyser törpe szerumát gyűjtötték össze ill. vizsgálták 219 egészséges önkéntesével együtt. Hypophysis antigénnek patkány hypophysis homogenizátumot használtak az antitest kimutatáshoz. Az ELISA módszert Western blottal validálták. Miután beállították az optimális antigén, antitest és minta koncentrációkat, meghatározták azt a koncentráció tartományt, ahol a koncentráció-abszorbancia összefüggés lineáris. Definiálták az intra és interassay variabilitást, valamint tesztelték a potenciális interferencia lehetőségeket is.

  A 219 egészségese önkéntesben 1,57±0,99 ng/ml-nek mérték az APA szintet ELSIA módszerrel. 21 kontrol mintát Western blottal is vizsgáltak és a 2,5 ng/ml feletti értékeket tudták kimutatni pozitívnak. Hashimoto thyreoiditisben 15,8%-ban, Graves-Basedow kórban 19,6%-ban, 2-es típusú diabéteszben 5,3%-ban, 1-es típusúban 39,1%-ban, a hypophyser törpék 8%-ába, tudtak kimutatni hypophysis ellenes antitesteket, míg hypophysis adenomás betegekben nem volt detektálható.

  A hypophysis ellenes antitestek jóval gyakoribbak az autoimmun thyreoidites, 1-es típusú diabeteses és hypophyser törpék esetében, mint egészségesekben. Az egészségesekben esetlegesen megjelenő APA antitestek jelentőségét nem ismerjük. A szerzők korábbi közleményükben 2-es típusú diabetesben a vizelet C-peptid szinteket alacsonyabbnak találták az APA+ betegekben, mint a negatívakban, így valószínűsítik az antitestek jelentőségét az 1-es típusú diabetes valamint a 2-es típusú diabetesben kialakuló inzulin deficiencia kialakulásában.

  Referátumot készítette: dr. Butz Henriett

Vissza a hírekhez