Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Újabb biomarkerek szívelégtelenségben
  2013.07.11. - MLDT - Hírkategória: Általános
  Roland R.J. van Kimmenade, James L.Januzzi Jr. : Emerging biomarkers is heart failure, 2012, Clinical Chemistry, 58: 1

  Szívelégtelenség esetén a helyes diagnózis felállítása, a beteg stabilitásának és az optimális terápiának a megállapítása sokszor kihívást jelent a tapasztalt klinikusok számára is. A natriuretrikus peptideket (BNP, NT-proBNP) széles körben használják az akut dyspnoés beteg kivizsgálására és a terápia monitorozására. Az MR-proANP egy olyan újabb marker, amely jól használható olyan esetekben, amikor a BNP és NT-proBNP kevésbé megbízható (pl. obes vagy veseelégtelen betegeknél).

  Az ST2 az IL-1 receptor család tagja. Két formája ismert, a membránhoz kötött ST2L és a szolubilis sST2. Termelődését a myocyták feszülése fokozza. Antifibrotikus és antiapoptotikus hatását az ST2L az IL-33-on keresztül fejti ki, míg az sST2 ún. ’csalétek receptorként’ az IL-33 hatásait neutralizálja. Az sST2 szint értéke a ventrikuláris remodellingtől függ; megfigyeltek terápia hatására bekövetkező szintváltozásokat is.

  A GDF-15 szint emelkedését is megfigyelték szívelégtelenségben, de gyulladásban és más szövetkárosodás esetén is emelkedik a szintje.

  A myocardiális nekrotikus markerek, mint a troponin koncentrációjának dinamikus változása kevésbé ismert mechanizmusú, de gyakori jelenség szívelégtelenségben. A gyulladásos markereket, mint a CRP, TNF-α IL-6, pentraxin-3 (PTX3) szintén részletesen vizsgálták szívelégtelenségben. A TNF-α előre jelzi a szívelégtelenség kialakulását tünetmentes egyénekben, kiváltképp férfi betegekben. Az IL-6, az sST2 és a troponin alkalmazását a remodelling markereként vizsgálták. A myocardiumban termelődő PTX3-nak kardioprotektív szerepe van szívelégtelenségben.

  Az oxidatív stressz az apoptosison és a necrosison keresztül közvetlenül csökkentheti a myokardiális funkciót. A myeloperoxidase enzim a stimulált neutrophilekből és leukocytákból szabadul fel és emelkedett értékét magasabb mortalitási rátával együtt figyelték meg.

  Az extracelluláris mátrix remodelling során a kollagén és egyéb mátrix proteinek lebontása történik meg metalloproteinázok (MMPs) által a szöveti inhibitorok (TIMPs) közvetítésével. Az extracelluláris mátrix remodelling paraméterei (pl. C-terminális propeptid, MMPs, TIMPs, Galectin-3) elsősorban a megőrzött ejekciós frakció melletti pangásos szívelégtelenség kialakulására prognosztikusak.

  A neurohormonok, mint endothelin-1, urocortin-1, arginin-vazopresszin, adrenomedullin szintjei is magasabbak szívelégtelenségben. A pro-vazopresszin C-terminális részének (copeptin) szintbeli változása prognosztikus értékű szívelégtelenségben. Ezek mérésének terápiás jelentősége is lehet, mivel már rendelkezésre állnak AVP receptor antagonisták.

  A differenciál diagnosztikában már használt biomarkerek (BNP, NT-proBNP) mellett hamarosan egyre több új biomarker jelenik meg; ezek pontos szerepe a kardiológiában egyelőre még nem tisztázott.

  Referálót készítette: dr.Barabás Eszter

Vissza a hírekhez

Clinical Chemistry and Laboratory Medicine
Lab Tests Online

Társult tagjaink

 • 77 Elektronika
 • BECKMAN COULTER
 • Biomeriux
 • Bio-rad
 • Diagnosticum
 • Roche
 • sysmex
 • HR-Pharma