Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Methicillin–rezisztens Staphylococcus aureus: európai körkép
  2013.07.01. - MLDT - Hírkategória: Általános
  Alan P. Johnson: Methicillin-resistant Staphylococcus aureus: the European landscape; J Antimicrob Chemother; 2011 66 Suppl 4, 43-48.

  Az Európai Antimikrobás Rezisztencia Felügyeleti Rendszer (EARSS) 1999-ben alakult meg. Ezen páneurópai szervezet az óta figyeli a Staphylococcus aureus által okozott sepsist.

  Kezdetben a S. aureus által okozott fertőzések több mint negyedét MRSA okozta és az esetek főként a közép- és dél-európaiak voltak. A fertőzések növekedésében 2008-ban fordulópont következett be; bár az esetek több mint 25%-áért továbbra is MRSA volt a felelős, az MRSA gyakorisága csak az országok harmadában haladta meg a 25%-ot. Különösen jelentős javulás tapasztalható az Egyesült Királyságban 2007 és 2009 között, ahol 31%-ról 19,3%-ra csökkent az MRSA fertőzések arány.

  A felügyeleti rendszer a betegekről is ad információt. Ezek szerint a fertőzés gyakoribb az idősebb férfiak közt.Az MRSA a sepsisen kívül más gyulladásos betegségekért is felelős lehet. Ilyen a bőr- és lágyrész-gyulladás és tüdőgyulladás. Ezek közül az MRSA leggyakrabban (79%) bőr és lágyrész-gyulladáshoz társult. Angliában 1997-óta figyelik a műtéti beavatkozásokhoz kapcsolódó fertőzéseket. Ez alapján a leggyakoribb ok a S. aureus (38%) fertőzés, mi több ezen belül 64%-a MRSA volt kimutatható.

  A közösségben szerzett MRSA fertőzések gyakrabban fordulnak elő bizonyos populációkban, mint pl. sorkatonák, sportolók, börtönlakók, homoszexuálisok és AIDS-es betegek közt; ezekben főleg az USA300 MRSA klón a meghatározó kórokozó törzs.

  Az állatok közül főleg a sertés az MRSA reservoir, így következtében a velük gyakori kapcsolatba kerülő állatgondozó, vágóhídi munkás és állatorvos orrában mutatható ki MRSA hordozás. Ebben a csoportban főleg a MRSA ST398 szekvencia típus a domináns.

  MRSA-ban a meticillin rezisztencia annak az eredménye, hogy úgy változnak meg a penicillinkötő fehérjék, hogy nemcsak a meticillinhez, de az összes β-laktám molekulához való affinitása csökken. Az előbbi kötőfehérjét PBP2-t a mecA strukturális gén kódolja, mely egy nagyobb, úgynevezett Staphylococcus kromoszóma kazetta mec (SCCmec) része. Az MRSA olyan, a meticillinre kevésbé érzékeny S. aureusokból alakult ki, melyekből hiányzik az iménti gén.

  Több molekuláris biológiai vizsgálat alapján a S. aureus populáció klonális struktúrájú, a MRSA vonal a meticillinre kevésbé érzékeny klónokból fejlődött ki és a fő MRSA fertőzésekért csak egy meghatározott számú klón felelős (MRSA-15, MRSA16).

  Annak ellenére, hogy a MRSA fertőzések prevalenciája csökken, még mindig jelentős összegekbe kerül az MRSA-fertőzések visszaszorítása. A felügyeleti rendszer segítségével képet lehet kapni a fertőzés előfordulásáról, átviteléről, a különböző országok kezelési stratégiájáról.

  Várkonyi Tibor dr.

Vissza a hírekhez