Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • A lamelláris testek száma alacsonyabb a Beckman Coulter Unicel DxH 800 hematológiai automatán
  2013.07.01. - MLDT - Hírkategória: Általános
  Kyle PB, Lawrence TJ.: Aberrant lamellar body counts noted on the Beckman Coulter Unicel DxH 800, Clin Chem Lab Med., 2012 Mar 9;50(9):1631-3.

  A respirációs distress szindróma (RDS) a felületaktív anyag (surfactant) hiánya miatt kialakuló súlyos légzészavarral járó kórkép koraszülöttekben. Az RDS kockázata a magzati tüdő érettségével párhuzamosan fokozatosan csökken. A tüdőérettség intrauterin korban való meghatározására számos tesztet fejlesztettek ki: lecitin/szfingomielin arány, foszfatidil-glicerin jelenléte, surfactant/albumin arány stb. Ezeknek egy része ma már elavult, más teszteket a gyártó kivont a forgalomból, így az utóbbi időben egyre elterjedtebb a lamelláris test meghatározás (lamellar body count, LBC). A lamelláris testek a surfactant intracelluláris formái, melyek a II-es típusú pneumocytákból kijutva letekerednek és bevonják az alveolusok felszínét. Az LBC egy része a magzatvízben is megjelenik, így a számuk hagyományos hematológiai automatákkal meghatározható. Minél nagyobb számban fordulnak elő a magzatvízben, annál érettebbnek tekinthető a tüdő, ami az RDS kialakulását minimálisra csökkenti.

  Egyes laboratóriumok jelezték, hogy a Beckman Coulter Unicel DxH 800 típusú készüléken aránytalanul alacsony LBC-ket mértek, ebben a vizsgálatban azt értékelték, hogy ezek csak izolált esetek, vagy a készülék hibájából adódnak. Ennek érdekében 4 készülékkel végeztek méréseket: két DxH 800-al, illetve két régebbi automatával: egy LH 750 és egy LH 500 készüléket. Az LBC-t 10 napon keresztül határozták meg napi kétszer 3 különböző (alacsony, normál és magas) LBC-t tartalmazó magzatvíz pool-ból és 3 hagyományos kontroll mintából. Emellett 50 betegtől vett mintát is meghatároztak a DxH 800 és az LH 500-as készülékkel.

  A vizsgálat során mindhárom típusú kontroll mintából hasonló LBC-t mértek, a 4 készülék között tehát nem volt eltérés. A magzatvíz pool-ból mért LBC értéke azonban átlagosan 50%-kal volt alacsonyabb a DxH 800 típusú készüléken a két korábbi verzióhoz képest. A betegminták esetében szintén jelentősen kisebb LBC-t mért a DxH 800.

  A probléma oka, hogy a kontrollok esetében sertés thrombocytákat használnak az LBC meghatározásához, nem pedig humán lamelláris testeket. Ezeket a készülék jelenlegi algoritmusa tévesen azonosítja és az LBC egy részét törmeléknek tekinti. A Beckman Coulter Unicel DxH 800-as készülék így szignifikánsan alacsonyabb LBC értékeket ad ki humán mintákból. Ezért a hiba javításáig az LBC mérése ezzel az eszközzel kerülendő.

  Készítette: dr. Szalay Balázs

Vissza a hírekhez