Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍREK


Hírkategória: Általános
 • Rövidebb centrifugálási protokoll laboratóriumi teszteknél
  2013.06.25. - MLDT - Hírkategória: Általános
  Lorne L. Holland, Melkon DomBourian: Evaluation of an Abbreviated Centrifugation Protocol for Chemistry Testing; Lab Medicine; 2012, 43, 78-81

  Egy kérdőíves felmérésből kiderült, hogy a klinikusok leggyakrabban a leletátfordulási időt (TAT) kritizálják egy laboratórium működésében. Sürgős minták esetében a TAT idő 1 óránál rövidebb kell, hogy legyen és ebbe az időbe a mérés lebonyolítása mellett a pre- és a postanalitikai fázisoknak is bele kell tartozniuk. A legkorszerűbb teszteknek és az automatizált gépsoroknak köszönhetően ez az idő folyamatosan rövidül, a centrifugálás azonban még mindig jelentős időt igényel. Előfordul olyan eset, amikor a TAT idő 25%-át a centrifugálás teszi ki. A rövidebb centrifugálás hatását a különböző paraméterekre már számos tanulmányban vizsgálták, azonban a TAT idővel való összefüggését automatizált rendszerekben eddig még nem írták le.

  A vizsgálat során egy betegtől összesen 4 cső vért vettek le (2 natív, valamint 2 alvadásban gátoltat) és a vizsgálatokat párhuzamosan indították el. Az egyik pár csövet a hagyományos módon 10 percig centrifugáltak 1600 g-n, míg a másik kettőt csak 4 percig, 1900 g mellett. Az alábbi készülékeket (és paramétereket) vizsgálták: Unicel DxC 800 (NA, K, Cl, Fe, Mg, Ca, P, CO2, glükóz, BUN, kreatinin, LDH ), UniCel DxI 800 (ferritin, transzferrin, PSA, thyreoglobulin, kortizol), ADVIA Centaur XP (troponin, szabadT4, thyreoglobulin antitestek). Minden paramétert 6-szor mértek le, a kevés megmaradt plazmákat pedig 2°-8°C-on félretették, hogy a mintavételi csőben lévő szeparáló gél hatékonyságát is megvizsgálják. Ezekből a mintákból 48 óra elteltével káliumot, glükózt és LDH-t mértek.

  A vizsgált paraméterek statisztikailag nem különböztek a kétféle centrifugálási protokoll szerint mért esetekben. A 20 paraméterből 16-nál 1% alatti volt az eltérés, míg a fennmaradó 4 esetében is kevesebb volt, mint 3%. A félretett plazmákban 48 óra után 3 % alatti volt a kálium, a glükóz és az LDH értékei közti eltérés a 4 és a 10 perces centrifugálás során. A magasabb fordulatszámról mutatták már ki, hogy növeli a hemolizálás mértékét, azonban 300 g különbség jelen esetben nem okozott eltérést. A centrifugálás ideje és a TAT idő között szoros összefüggést találtak, azonban érdekes módon ez a korreláció nem volt lineáris. Amíg a centrifugálás 6 perccel lett rövidebb (10 percről 4 percre), addig a medián TAT érték 10 perccel csökkent (38 percről 28 percre). A vizsgálat korlátja, hogy mindössze 20 egészséges személyt vontak be, betegeket egyáltalán nem.

  A centrifugálás ideje tehát egy fontos része a TAT időnek és érdemes lenne mérlegelni időtartamát a hatékonyabb laboratóriumi működés érdekében.

  Készítette: Dr. Szalay Balázs

Vissza a hírekhez