Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • A nem adekvát antiphospholipid antitest kérés a klinikai gyakorlatban
  2013.06.18. - MLDT - Hírkategória: Általános
  Mameli, A, Barcellona, D, Vannini, M, L, Marongiu F High frequency of inadequate test requests for antiphospholipid antibodies in daily clinical practice. Clin Chem Lab Med. 2011 Apr; 49(4):695-8.

  Az antiphospholipid antitestek (aPL) szűrőtesztek végzésének egyértelmű indikációs területe van. Ilyen vizsgálatokat akkor indokolt végezni, ha az APTI kevert vagy normál plazmával megnyúlt; fiatal (<50 éves kor) következett be vénás vagy artériás trombózis; a szokatlan lokalizációjú a trombózis; illetve szövődményes terhesség esetén. A felsorolt kötelező indikáción túl számos egyéb ok kapcsán is kérnek az orvosok aPL szűrést. Ilyenek az APTI megnyúlásának véletlenszerű felismerése, az ismeretlen etiológia nélküli artériás vagy vénás thrombosis, ismétlődő vetélés, vagy autoimmun betegségekhez társuló trombózis. Ettől függetlenül azonban az általános tapasztalat szerint az aPL-t sokszor a fentiek közé nem illő indikáció nélkül kérik. Egy olasz vizsgálat azt értékelte retrospektív módon, hogy thrombosis centrumban működő laboratóriumukban mennyire indokoltan kértek aPL vizsgálatot.

  A vizsgált időszakban 720 esetben végeztek aPL-mérést (ezen belül LA (lupus anticoagulant), aCL( anti-cardiolipin antitest) és anti-β2GPI (anti-b2glycoprotein) meghatározás). A 720-ból azonnal kizártak 200 beteget, mivel a vizsgálatkérés okát nem lelték az orvosi dokumentációban; így csak 520 kérés indokoltságát mérlegelték. Az 520-ból végül 358 vizsgálat bizonyult indokoltnak, 66 volt potenciálisan indokolt, míg 96 kérés nem volt adekvát..Az eredmények jelzik, hogy sokszor rutinból, indokolatlanul vagy megfelelő dokumentáció nélkül kérnek aPL vizsgálatot. Ez nemcsak drága, de veszélyes is: az álpozitív eredmény alapján ugyanis sokszor fölöslegesen indítanak antithrombotikus kezelést.
  dr. Fehér Adrienne

Vissza a hírekhez