Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Streptococcus pyogenes gyors kimutatása empyemás gyermekek pleurális folyadékából
  2013.06.18. - MLDT - Hírkategória: Általános
  Zheng X, O'Leary A, Uhl JR, Patel R, Shulman ST. Rapid detection of Streptococcus pyogenes in pleural fluid samples from pediatric patients with empyema. J Clin Microbiol. 2012;50(8):2786-7.

  A bakteriális pneumonia egyik gyakori komplikációja gyermekekben az empyema. A tenyésztési eredmények alapján az empyema hátterében leggyakrabban a Streptococcus pneumoniae áll, melyet a Staphylococcus aureus és a Streptococcus pyogenes követ. A pleurális folyadékminták tenyésztési eredménye gyakran negatív. Ennek oka lehet a mintavételt megelőzően elkezdett antibiotikus kezelés, az alacsony csíraszám vagy a nem megfelelő mintaszállítás és mintatárolás. Épp ezért a nem tenyésztésen alapuló laboratóriumi módszerek (PCR, antigén kimutatás) hatékonyabban segíthetnek az empyema kórokozójának azonosításában. S. pneumoniae okozta fertőzések esetében a klinikai mintából (pl. pleurális folyadékból) történő direkt antigén kimutatás már a rutin diagnosztikában elterjedt gyakorlat.

  A vizsgálatban két – torokváladék minták esetében általános használt – S. pyogenes antigén detektáló gyorstesztet hasonlítottak össze a hagyományos tenyésztéssel, a Gram festéssel és egy S. pyogenes specifikus PCR vizsgálattal a S. pyogenes okozta empyemák diagnosztizálásában. Összesen 120 pleurális folyadék mintát vizsgáltak. Pozitív bakteriális tenyésztési eredményt 18 minta (15%) esetén kaptak, ebből egy esetben volt a kitenyésztett baktérium S. pyogenes. A Gram festés 11 minta esetében adott pozitív eredményt. Mind a 120 mintánál elvégezték a S. pyogenes specifikus PCR-t és az antigén gyorstesztet. Tíz mintánál kaptak pozitív PCR eredményt (vagyis tízszer több esetet diagnosztizáltak így, mint tenyésztéssel). Ezen 10 mintából 9 esetben az antigén detektáló gyorstesztek is pozitív eredményt adtak. Nem volt olyan minta, mely az antigén detektáló teszttel negatív, de PCR-rel vagy tenyésztéssel pozitívnak bizonyult volna. A S. pyogenes antigént detektáló tesztek szenzitivitását 90%-nak, specificitását 100 %-nak találták empyemás pleurális folyadék minták esetében, a PCR eredményét alapul véve. Az alacsony mintaszám miatt az eredmények további megerősítésre szorulnak. Ez az első vizsgálat, mely leírja a S. pyogenes antigén detektáló gyors tesztek hasznosságát a S. pyogenes okozta empyemák diagnosztikájában. Az antigén detektáló teszt előnye, hogy 15 percen belül eredményt ad és olyan laboratóriumok számára is elérhető, ahol molekuláris vizsgálatot nem végeznek.


  Összefoglalót készítette: Juhász Emese

Vissza a hírekhez