Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Hemosztázis csecsemő- és gyermekkorban: ajánlások gyermek mintákat is feldolgozó laboratóriumok részére
  2013.01.21. - MLDT - Hírkategória: Általános
  V.Ignjatovic, G.Kenet and P.Monagle : Developmental hemostasis: recommendations for laboratories reporting pediatric samples; J.Thromb Haemost. 2012 Feb; 10 (2):298-300

  Az egyre fejlettebb perinatális ellátásnak köszönhetően, a koraszülöttek validált véralvadási paramétereinek a meghatározása egyre sürgetőbb feladat. Új eszközök és technikák szükségesek a hemosztázis állapotának a felmérésére, a korspecifikus referencia tartományok meghatározására.

  Az újszülöttek és gyerekek véralvadási rendszere az életkorral változik, amint azt a véralvadási fehérjék szintjének életkortól függő változása is mutatja. Ezt a jelenséget a szakirodalom developmental hemostasis (fejlődési hemosztázis) néven említi.

  A fejlődési hemosztázisnak nagy klinikai jelentősége van. A legtöbb véralvadási paraméter referencia értéke reagens- és készülékfüggő. A különböző életkorú gyermekekre vonatkozóan referenciaértékek nem minden esetben állnak rendelkezésre. Ennek következménye, hogy gyermekek hemosztázis- vizsgálatai során gyakoriak a diagnosztikus tévedések.

  Csak kevés laboratórium vállalkozik a saját életkor-, reagens- és automata specifikus referencia tartomány meghatározására. Ennek oka, hogy nehezen szerezhető be az egészséges újszülött és gyermekektől vérminta. Ehelyett inkább irodalmi adatokra támaszkodnak, a vizsgálatokban közölt referencia tartományokat használnak. A gyermekmintákat is feldolgozó laboratóriumok viszont csak olyan referencia tartományokat használjanak a közölt vizsgálatok alapján, amelyeket olyan készülékkel és reagenssel határoztak meg, ami náluk is van.

  Abban az esetben, ha a használt laboratóriumi rendszerre nincs közölt tanulmány, a laboratóriumnak nagyon óvatosan kell eljárnia és egyedileg kell értelmeznie a kapott értékeket.
  Referátumot készítette: dr. Barabás Eszter

Vissza a hírekhez