Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • A hematokrit hatása a különböző mérési elvet használó otthoni vércukormérők által kiadott eredményekre
  2013.01.21. - MLDT - Hírkategória: Általános
  Solnica B, Skupien J, Kusnierz-Cabala B, Slowinska-Solnica K, Witek P, Cempa A, Malecki MT: The effect of hematocrit on the results of measurements using glucose meters based on different techniques; Clin Chem Lab Med; 2012 50, 361-365

  A laboratóriumban plazmából történik a vércukor szint megállapítása. Otthon viszont a mérőeszközök teljes vért használnak. A magasabb hematokrit következtében kevesebb plazma kerül a reakciópárnára így a készülék alámér, illetve a vörösvértestek a mérőpárna pórusai mechanikusan eltömíthetik, melynek következtében a mérőrétegre nem megfelelő mintamennyiség kerül.

  A lengyel kutatócsoport vizsgálatában célul tűzte ki, hogy négy, az otthoni vércukor ellenőrzésre használt, különböző mérési elvet használó POC vércukormérőt vizsgál meg (zárójelben az alkalmazott mérési elv): HemoCue (colorymetria); AccuChek Active (reflectometria); Optium Xido (ampelometria); Optium Omega (coulometria) A vizsgálat során megnézték, hogy ismert plazma vércukorszint mellett a készülékeket mennyire befolyásolja a vér hematokrit értéke.

  A vizsgálatban 27 vérminta került lemérésre (1 mintából 5 hígítás készült). A minták hematokrit értékét 20%- 60%-ig állították be 10%-os emelkedéssel, a 40%-os értéket tekintették referensnek. A vizsgálatban külön elemezték az alacsony (<5,5mmol/l), közepes (5,5-11,1mmol/l) és a magas (<11,1mmol/l) vércukrú mintákat. Az elemzés során a 40%-os vércukor értékhez képesti változást használták elemzésre.

  A vizsgálat során a hematokrit szint szignifikánsan befolyásolta a mért vércukorszintet. A mérési hibák az elérő készülékek közt 3,9%-16,7% között volt (ez meghaladja az ADA ajánlásként adott 5%-ot). Különösen az alacsony vércukorszint esetében találtak nagy eltéréseket. Alacsony vércukor esetén a coulometriás módszer mutatta a legkisebb szórást. Az ampelometriával műkodő készülék mutatott legszorosabb korrelációt a hematokrit-változással, azaz ez volt a legérzékenyebb a hematokrit értékre.

  Referátumot készítette: dr. Várkonyi Tibor

Vissza a hírekhez