Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • A táptalajok mangán tartalmának hatása Enterobacteriaceae és Acinetobacter baumannii törzsek in vitro tigecycline érzékenységére
  2013.01.14. - MLDT - Hírkategória: Általános
  Veenemans J, Mouton JW, Kluytmans AJW, Donnely R, Verhulst C, van Keulen PHJ. Effect of manganese in test media on in vitro susceptibility of Enterobacteriaceae and Acinetobacter baumannii to tigecycline. Journal of Clinical Microbiology, 2012, 50(9): 3077-79

  A tigecycline azon kevés antibiotikumok egyike, melyre a multirezisztens baktériumok még érzékenyek lehetnek. Több vizsgálat bizonyította, hogy a baktériumok in vitro tigecycline érzékenysége változik a használt táptalajtól és tenyésztési körülményektől függően. Kimutatták, hogy a táptalajhoz adott mangán (Mn) a tigecycline minimális gátló koncentrációjának (MIC) emelkedéséhez vezet. A standard táptalajok változó Mn koncentrációja miatt a tigecyclin MIC érték tévesen emelkedettnek tűnhet. Nem ismert, hogy milyen Mn koncentráció alatt nem változik a MIC érték.

  A szerzők a MIC értéket még nem befolyásoló Mn határkoncentrációkat állapították meg 5 Enterobacteriaceae faj és Acinetobacter baumannii törzs esetén. Ehhez mikrodilúciós és E teszt módszert, ill. korongdiffúziós eljárást alkalmaztak. A klinikai törzsek mellett minden fajnál megfelelő ATCC kontroll törzset is használtak. Minden vizsgált fajnál azt tapasztalták, hogy 8 mg/l koncentráció alatt a Mn nem volt hatással a tigecyclin MIC-re. A MIC értékek 64 mg/l-nél nagyobb Mn koncentrációk esetén kezdtek emelkedni. A táptalajok Mn koncentrációjának hatása a MIC értékekre nem különbözött a három alkalmazott vizsgálati módszernél. A Mn koncentrációktól függetlenül az E-teszttel mért tigecyclin MIC értékek magasabbak voltak a mikrodilúciós módszerrel meghatározottakhoz képest.

  Humán szérumban a Mn koncentráció referencia értékei (0,2 – 1,4 µg/l) lényegesen alacsonyabbak, mint a standard táptalajok Mn koncentrációi (≥2 mg/l), vagyis a tigecyclin hatását nem befolyásolja a humán szérum. A vizsgálat eredményei alapján standard alacsony Mn tartalmú táptalajok szükségesek a tigecycline érzékenység meghatározásához. Az általánosan használt Mueller-Hinton (MH) táptalaj ezért erre a célra alkalmatlannak tűnik. Bár a táptalajok Mn koncentrációja általában kevesebb, mint a meghatározott érték, léteznek 500mg/l-t meghaladó Mn koncentrációjú MH agar készítmények is. Egyéb divalens kationoknak hasonló hatása lehet a tigecyclin érzékenységi eredményekre. Összegezve, a tigecycline érzékenységi vizsgálatok eredményét körültekintéssel kell értékelni és oda kell figyelni a táptalaj elektrolittartalmára.

  Összefoglalót készítette: dr. Juhász Emese

Vissza a hírekhez