Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • A sushi és a paraziták: étel- és haleredetű parazitás zoonozisok Ázsiában
  2013.01.07. - MLDT - Hírkategória: Általános
  Sushi Delights and Parasites: The Risk of Fishborne and Foodborne Parasitic Zoonoses in Asia
  Nawa, Hatz, and Blum Clinical Infectious Diseases 2005;41:1297-303


  A világszerte népszerű, hagyományos japán halételek emberre veszélyes kórokozókat terjeszthetnek. Ezek közül a legfontosabb az anisakiasis. Az Ázsiába, endémiás területekre utazók, illetve sok infektológus sincs tisztában a kockázattal, melyet a hagyományosan elkészített ázsiai ételek jelentenek.

  A tengeri halak közül a lazac fontos köztigazdája a Diphyllobotrium latumnak, az olcsóbb tengeri halak, például tőkehal, hering, vagy a tintahal pedig gyakran fertőzött Anisakis lárvával.

  Az Anisakis lárvák a halak izomzatában és viscerális szerveiben találhatók, az ember nyers hal fogyasztásával fertőződik. A lárvák a gyomorfalat átfúrva, a fogyasztást követően néhány percen vagy órán belül okoznak tüneteket: hasi fájdalom, hányinger, hányás. Ilyenkor endoszkóppal detektálható a parazita. A lárvák néhány napig maradnak életben a humán gastrointestinalis traktusban. Albendazolra érzékenyek.

  A D. latum megtalálható a pisztrángban, lazacban, csukában. A lárvák a bélfalhoz tapadnak. 5-10 m hosszú felnőtt féreggé fejlődnek. Kevés tünetet okoz. Japánban évente száznál több esetet regisztrálnak, de előfordul a fertőzés Észak-Amerikában és Európa északi részein is.

  Ritkábban előforduló parazitás kórkép még a gnathostomiasis, amelyben a lárva a bőrben vándorolva okoz tüneteket, az intestinalis capillariasis és a paragonimiasis (tüdőmételykór).

  A fagyasztás során a paraziták elpusztulnak, ezért az európai, így a magyar előírások szerint a nyers fogyasztásra szánt halakat legalább -20°C-on kell tárolni több, mint 24 órán keresztül. Ezért az európai éttermekben fogyasztott sushi biztonságosnak mondható. Veszélyesek az olyan (döntően ázsiai) országok éttermei, kifőzdéi, ahol nem tartanak be ilyen rendszabályokat.

  Készítette: Dr. Pongrácz Júlia

Vissza a hírekhez

Clinical Chemistry and Laboratory Medicine
Lab Tests Online

Társult tagjaink

 • 77 Elektronika
 • BECKMAN COULTER
 • Biomeriux
 • Bio-rad
 • Diagnosticum
 • Roche
 • sysmex
 • HR-Pharma