Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Szérum össz-kalcium diurnális változása éjszakai és napközbeni alvás mellett. A
  2013.01.07. - MLDT - Hírkategória: Általános
  Ridefelt P, Axelsson J, Larsson A: Diurnal variability of total calcium during normal sleep and after an acute shift of sleep. Clinical Chemistry and Laboratory Medicine. 2012 Jan; 50(1):147-151

  A szervezet kalcium koncentrációját szűk határok között szabályozza a kalcitonin, a parathormon (PTH) és a D-vitamin. Annak ellenére, hogy mindhárom hormonról igazolt, hogy diurnális ritmusban ingadoznak, a szérum kalcium nem egyértelműen követi ezt a változást.

  Svéd kutatók azt vizsgálták, hogy miként változik egészséges személyekben a szérum kalcium koncentrációja 24 óra alatt. A vizsgálatba 7 egészséges férfit vontak be és 2 alvási mintázat mellett zajlott a megfigyelés. Egyik alkalommal éjszakai alvási körülményeket (alvás 23:00 és 07:00 között), máskor pedig napközbeni alvást (alvás 07:00 és 15:00 között) biztosítottak számukra. Az önkéntesektől óránként vettek vérmintát, melyből a szérum összkalcium szintjét határozták meg.

  Éjszakai alvás mellett, bár kis mértékben (0,01 mmol/L óránként), de szignifikánsan csökkent a szérum össz-kalcium szint. A legalacsonyabb értéket ébredés után 1 órával (08:00-kor), a legmagasabbat pedig délután és este mérték. Napközbeni alvás során a csökkenés szintén szignifikáns volt, de nem akkora mértékű, mint éjszakai alvás mellett. A legalacsonyabb koncentrációt ébredés előtt 2 órával (13:00-kor), a legmagasabbat pedig közvetlenül a lefekvés előtt (07:00-kor) mérték. Az intra-individuális variációs együttható [középérték (tartomány)] az éjszakai alvás során 3,3 (2,0-6,6)%, a napközbeni alvásnál pedig 2,7 (2,0-7,1)% volt. Korábbi megfigyelésekből ismert, hogy a testhelyzet befolyásolja az albumin koncentrációját, így az össz- és az ionizált kalcium mennyiségét is. A testhelyzet okozta torzítás elkerülése érdekében ezért a vizsgálat teljes időtartalma alatt a résztvevők hanyatt fekve tartózkodtak. A tápanyagfelvételt szintén kontrollálták, ez nem befolyásolta a kalciumszintet.

  A vizsgálat során a szérum össz-kalciumszint enyhe mértékű diurnális változását figyelték meg, ami ébrenlét alatt emelkedik, míg alvás során csökken. Az össz-kalcium meghatározásakor és több mérés összehasonlításakor tehát érdemes a vérvétel időpontját is figyelembe venni.

  Készítette: dr. Szalay Balázs

Vissza a hírekhez

Clinical Chemistry and Laboratory Medicine
Lab Tests Online

Társult tagjaink

 • 77 Elektronika
 • BECKMAN COULTER
 • Biomeriux
 • Bio-rad
 • Diagnosticum
 • Roche
 • sysmex
 • HR-Pharma