Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Szolubilis urokináz plazminogén aktivátor receptor (suPAR) szintek preeclampsziában és normál terhesség alatt.
  2013.01.07. - MLDT - Hírkategória: Általános
  Toldi G, Bíró E, Szalay B, Stenczer B, Molvarec A, Rigó J, Vásárhelyi B Bekő G: Soluble urokinase plasminogen activator receptor (suPAR) levels in healthy pregnancy and preeclampsia. Clin Chem Lab Med 2011;49(11):1873–1876

  A preeclampsia a terhességek 5%-át érintő szövődmény, ami fontos szerepet játszik az anyai ill. perinatális morbiditásban és mortaliátásban. Jellemzője az anyában fellépő szisztémás gyulladásos válaszreakció és az anyai immuntolerancia csökkenése terhesség ideje alatt. A szolubilis urokináz plazminogén aktivátor receptor (suPAR), mint biomarker használata egyre jelentősebb a szisztémás gyulladásos állapotok diagnosztikájában. Az immunrendszer aktivációjakor és gyulladásos válaszreakciókban, ez a normál esetben a sejtfelszínhez kötődő protein lehasad, és szintje emelkedik a testfolyadékokban (vér, vizelet, liquor).

  A szerzők a suPAR, IL-6 és CRP szinteket hasonlítottak össze 62 egészséges és 41 preeclampsiás nő terhességének harmadik trimeszterében. Mindhárom paraméter magasabb volt a preeclampsiás csoportban az egészséges várandósokhoz képest (suPAR: 3,18 ng/mL vs. 2,02 ng/mL, IL-6: 5,99 pg/mL vs. 1,41 pg/mL, CRP: 6,60 mg/L vs. 3,90 mg/L). A plazma suPAR szint összefüggött az IL-6 és a CRP szinttel.

  A szerzők következtetése, hogy preeclampsiában a plazma suPAR szintek nagyobbak az egészséges terhességhez képest. Lehet, hogy a suPAR szintek monitorozása segíthet a szisztémás gyulladásos reakció korai kimutatására terhességben.

  dr. Butz Henriett

Vissza a hírekhez