Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Terápiás vakcina és antibiotikum profilaxis hatékonyságának összehasonlítása visszatérő húgyúti fertőzésben
  2012.12.17. - MLDT - Hírkategória: Általános
  Evaluation of a therapeutic vaccine for the prevention of recurrent urinary tract infections versus prophylactic treatment with antibiotics

  Lorenzo-Gomez, Padilla-Fernandez, García-Criado, Mirón-Canelo, Cil-Vicente, Nieto-Huertos és Silva-Abuin
  International Journal of Urogynecology, 2012 June, DOI: 10.1007/s00192-012-1853-5


  A nők 50-60%-ánál jelentkezik húgyúti infekció életük során, és negyedük visszatérő fertőzésektől szenved. A rekurrens húgyúti infekciókban (ÚTI) általánosan ajánlott a folyamatos antibiotikum profilaxis, azonban ez számos mellékhatással járhat, illetve elősegíti a rezisztens baktériumok kiszelektálódását.

  A cikkben összehasonlítják a folyamatos antibiotikum profilaxis, illetve a Uromune nevű sublingualis vakcina hatékonyságát a visszatérő UTI megelőzésében. 319 nő vett részt a vizsgálatban, akik legalább kétszer szenvedtek UTI-ban az elmúlt fél évben, vagy háromszor az elmúlt egy évben. Az egyik csoportban a betegek napi 2x 100 µl inaktivált, teljes baktériumszuszpenziót kaptak 3 hónapig, a másik csoportban cotrimoxazol profilaxisban részesültek 6 hónapig.

  A vakcinával kezelt betegcsoportban jelentősen csökkent az UTI gyakorisága az antibiotikumot szedőkhöz képest. Az első 3 hónapban a védőoltásban részesülőknél átlagosan 0,36, az antibiotikumot szedőknél viszont 1,6 UTI epizód fordult elő. Ez a jelentős különbség a 9. és a 15. hónapban is fennállt. A védőoltásnak nem volt mellékhatása.

  A három hónapos Uromune kezelést követően is növekedett a fertőzések száma, vagyis – aszerzők szerint – valószínűleg hosszabb, vagy ismételt kezelésre lenne szükség.

  A vizsgálat bizonyítékot szolgáltat a bakteriális immunmoduláló szerek sublingualis alkalmazásának hatékonyságára. Ezek a vakcinák nemcsak a betegek számára lehetnek hasznosak, hanem a bakteriális rezisztencia terjedésének megelőzésében is segíthetnek.

  referátumot készítette: dr. Pongrácz Júlia

Vissza a hírekhez