Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Ciprofloxacin rezisztens Acinetobacter baumannii csökkent virulenciája és fittsége in vitro és in vivo
  2012.12.11. - MLDT - Hírkategória: Általános
  Smani Y, López-Rojas R, Domínguez-Herrera J, Docobo-Pérez F, Martí S, Vila J, Pachón J. In vitro and in vivo reduced fitness and virulence in ciprofloxacin-resistant Acinetobacter baumannii. Clin Microbiol Infect. 2012 Jan;18(1):E1-4.

  Az Acinetobacter baumannii világszerte az egyik vezető nozokomiális patogén. A fluorokinolonnal szemben rezisztens baktériumtörzsek gyakorisága emelkedik. Egyelőre keveset tudnak arról, hogyan befolyásolja a kinolon rezisztencia a kórokozó virulenciáját és fittségét. Colistin és rifampicin rezisztens Acinetobacter törzsek esetében már kimutatták, hogy életképességük károsodik, regenerációs idejük [ellenőrizd, jó-e így!] megnő az érzékeny vad törzsekhez képest. A szerzők egy ciprofloxacin érzékeny A. baumannii (CipS) klinikai izolátumból in vitro kialakítottak egy ciprofloxacin rezisztens törzset (CipR), a CipS baktériumot ismételten szubinhibitoros ciprofloxacin koncentrációkon tenyésztve. Ezen két törzs virulenciáját és fittségét hasonlították össze.

  Mikrodilúciós módszerrel meghatározták a két törzs ciprofloxacin MIC értékét, majd megvizsgálták a MIC értékeket efflux pumpa inhibitorok (Phe-Arg-β-naphthylamide és reserpine) jelenlétében. Vizsgálták a két törzs biofilm képző tulajdonságát, citotoxicitását (A549 sejttenyészeten), növekedési képességét és virulenciáját (egér peritoneális sepsis modellt alkalmazva). Az efflux pumpa inhibitorok a CipR törzs eredetileg 32 mg/l MIC értékét negyedére, ill. hatodára csökkentették. Mivel DNS giráz és topoizomeráz mutációkban nem találtak különbséget a CipS és CipR törzs között, a ciprofloxacin rezisztencia hátterében aktív efflux pumpa túltermelést állapítottak meg. A sejttenyészetben a CipS törzs az életképes A549 sejtek számát egy nap alatt 66%-ra, míg a CipR törzs csak 86%-ra csökkentette. A sejttenyészetből meghatározták az LDH szintet: a CipS-sel fertőzött sejttenyészetben nyolcszor magasabb LDH szintet mértek, mint a CipR-rel fertőzöttben. Az egér sepsis modellben is szignifikáns különbséget találtak a két törzs infektivitása és virulenciája között. Bár a két törzs növekedési üteme egyenként vizsgálva nem különbözött, vegyes tenyészetben a CipS törzs gyorsabban szaporodott, mint a CipR. Az eredmények bizonyították, hogy a CipR törzs in vivo és in vitro is kevésbé virulens. Lehetséges, hogy a megnövekedett efflux pumpa aktivitás megváltoztatja a baktérium quorum-sensing szignál homeostasisát és emiatt csökkent a CipR törzs virulenciája. További vizsgálatok szükségesek, melyek felderítik az efflux pumpák és bizonyos rezisztencia gének hatását az A. baumannii törzsek virulenciájára.

  Összefoglalót készítette: Juhász Emese

Vissza a hírekhez