Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  A HEp-2 sejteken a tömött finoman granulált mintázat és az anti-DFS70 antitest jelentősége a szisztémás autoimmun betegségek diagnózisában
  2012.12.11. - MLDT - Hírkategória: Általános
  M.Mahler, J.G.Hanly, M.J.Fritzler: Importance of the dense fine speckled pattern on HEp-2 cells and anti-DFS70 antibodies for the diagnosis of systemic autoimmune diseases, Autoimmunity Reviews 11 (2012) 642-645

  Az antinukleáris antitestek (ANA) jelenléte szisztémás autoimmun reumás betegségre (SARD) utalhat. A HEp-2 sejteken végzett indirekt immunfluoreszcencia vizsgálat (IIF) az ANA meghatározására az általánosan használt teszt. Egészséges egyének széruma azonban az esetek 20%-ában ANA pozitív; ezen antitestek többsége a tömött finoman granulált 70 (DSF70) antigén ellen irányul. Ennél is fontosabb, hogy a DFS IIF mintázatot (tömött finom granulumok, egyenletesen elszórva az egész magban, metafázis kromatin pozitivitással kísérve) ANA pozitív egészséges egyének 33%-ában jelentették, de egyetlen egy SARD-ban szenvedő, ANA pozitív betegnél sem számoltak be róla. Ezért az Amerikai Reumatológia Társaság szerint az izolált anti-DFS70 antitest jelenlétét fel lehetne használni a SARD diagnózisának a kizárására.

  Az ANA jelenlétét HEp-2 sejteken megbízható biomarkernek tekintik SARD-ban; az ANA pozitivitás és mintázat részét képezi az SLE klasszifikációs kritériumainak. Az anti-DFS70 antitest és a hozzá társuló mintázat pozitív tesztként való értékelése szignifikánsan csökkenti az ANA teszt specificitását és pozitív prediktív értékét. Ez jelentősen befolyásolja az ANA meghatározás diagnosztikus algoritmusát, melyre ez a munkacsoport új javaslatot is tett. ANA HEp-2 pozitivitás esetén a látott mintázat határozza meg a teendőket. DFS mintázat esetén az első lépés az anti-DFS70 antitest és az ANA megerősítése ELISA-val. DFS70 pozitivitás és ANA (ELISA)negativitás/ANA screen pozitivitás, DFS70 negatív és ANA screen negativitás esetén SARD valószínűsége kicsi, míg DFS70 és ANA screen pozitivitás esetén SARD valószínűsége nagy.

  A klinikai vizsgálatok alapján ugyanakkor egyértelmű, hogy az nem az összes DFS mintázat származott egészséges egyénektől, ezért nem világos, hogy a klinikai diagnosztikai laboratóriumokban egyöntetűen felismerik-e ezt a mintázatot. Ebben kíván segítséget nyújtani egy új, az a közleményben bemutatott anti-DFS70 antitestek kimutatására szolgáló immun-adszorpciós metodika.

  Referátumot készítette: dr. Barabás Eszter

Vissza a hírekhez