Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Átadták a Huzella és a Jendrassik emlékérmet
  2012.12.04. - MLDT - Hírkategória: Általános
  Dr. Prohászka Zoltán vehette át a Huzella Tivadar, Dr. Nagy Zoltán Zsolt a Jendrassik Ernő emlékérmet 2012-ben a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központban rendezett ünnepi tudományos ülésen.

  Fotó: attekovacs.comDr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes köszöntő beszédében emlékeztetett arra, hogy 1825 november 3-án a pozsonyi országgyűlésen Széchényi István gróf felajánlásaként alakult meg a Magyar Tudományos Akadémia. Ez a nap a magyar nemzet, a tudomány, a törvényhozás és a mecenatúra egymásra találása, utóbbi a mai napig fontos feladata a Magyar Tudományos Akadémiának. “Kiváló tehetségeink vannak, Magyarország a tízmillió lakosra jutó Nobel-díjasok számában tizenhatodik a világranglistán.” – emelte ki Dr. Molnár Mária Judit, majd rámutatott: „Olyan korszakban élünk ma, amelynek különlegességét az informatika és a technológia forradalma adja, amely olyan lehetőségeket nyit meg előttünk a biomedicinális kutatóműhelyekben, amelyek korábban soha nem adattak meg. A kreatív gondolatok végtelennek tűnő lehetőségek között szárnyalnak, sokszor gondoljuk, hogy megértettük az egyes betegségek hogyanját és mikéntjét, majd rájövünk, hogy a megoldáshoz még hosszú az út. Érdemes időnként egy-egy pillanatra megállni, áttekinteni, hol tartunk, és örülni az addigi eredményeknek. Ezért fontos ez a díj, amely újabb energiát mozgósíthat a díjazottakban, mesterekben és tanítványokban.”

  Fotó: attekovacs.comA Huzella Tivadar emlékérem és jutalomdíj az elméleti orvosbiológiai tudományos tevékenység elismerésére szolgál. Dr. Prohászka Zoltán a kitüntetésről elmondta: A díj azért jelent számára különleges elismerést, mert pályázaton és szavazáson alapul, ami valamiféle objektív mércét jelent. Huzella Tivadar érintőlegesen, de nagyon fontos módon gyakorolt hatást pályájára, éppen a professzor saját otthonán keresztül, amelyet biológiai állomás céljára ajánlott fel, és ahol később az ELTE immunológiai tanszéke működött.

  Fotó: attekovacs.comA Jendrassik Ernő emlékérem és jutalomdíj a klinikai kutatási eredmények elismerésére szolgál. Dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Szemészeti Klinika igazgatóhelyettese elmondta: A díj munkacsoportja számára is nagy elismerést jelent, amellyel az elmúlt négy év alatt nemzetközi lapokban publikálható klinikai eredményeket hoztak létre, és nemzetközi kongresszusokon vettek részt. Számára az elismerés jelzi, hogy érdemes Magyarországon klinikai relevanciájú kutatómunkát végezni, óriási lelkesítést jelent abban, hogy továbbra is itt kutasson, valamint jelzését annak, hogy nem csak az elméleti oktatás, de a gyakorlati képzés magas színvonalát is biztosítani tudják.

  Fotó: attekovacs.comAz ünnepi tudományos ülésen Dr. Prohászka Zoltán „Ahol a ritka gyakori: komplement-diagnosztikai vizsgálatok újabb indikációi” címmel tartott előadást, Dr. Nagy Zoltán Zsolt saját, és a lézersebészet történetének párhuzamáról beszélt kiemelve a femtolézeres hályogsebészetet.

Vissza a hírekhez