Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • HIF prolyl hidroxiláz mutáció vizsgálata örökletes phaeochromocytomára és vesesejtes rákra hajlamos személyekben
  2012.03.15. - MLDT - Hírkategória: Szakmai referátumok
  Csírasejt mutáció a von Hippel-Lindau (VHL) tumor szuppresszor génben valamint a szukcinát-dehidrogenáz B, C és D alegységeiben (SDHB, SDHC, SDHD) hajlamosít az örökletes phaeochromocytoma (PCC) kialakulására. A VHL, SDHB és az SDHD mutációk továbbá összefüggésbe hozhatóak a vesesejtes rákkal (Renal Cell Carcinoma - RCC) is.
  A PCC és az RCC kialakulásában többféle mechanizmus is szerepet játszik. A VHL tumor szupresszor gén terméke (pVHL) fokozza a hipoxia-indukálható faktor (HIF)-1α és a HIF-2α proteaszómális degradációját, RCC-ban pedig a fokozott HIF-2α expresszió gátolja a pVHL aktivitását. Az SDHB/D inaktivációjakor szukcinát halmozódik fel, amely gátolja a HIF degradációjához szükséges prolyl-hidroxiláz enzimet. A VHL, SDHB és SDHD mutációk következtében létrejövő phaeochromocytomákban tehát fokozott HIF-1α és HIF-2α aktivitás figyelhető meg. A HIF regulációs zavara mellett a prolyl hidroxiláz domén 3-as izoformája (PHD3) által indukált apoptózis is elmarad, amely a szimpatikus idegrendszer sejtjeinek a perzisztálását és így a PCC kialakulását eredményezheti. A PCC-hoz és a RCC-hoz vezető ismert mutációk (VHL, SDHB/C/D) mellett tehát felvetődik a PHD szerepe is. A PHD3 mellett a PHD1 és a PHD2 is fontos szerepet játszik a HIF- α szabályozásában, azonban eddig csak a PHD2 mutációját sikerült kimutatni egy extraadrenálisan elhelyezkedő phaeochromocytomában.
  A kutatók feltételezései szerint PCC-ra vagy RCC-ra hajlamos személyekben előfordulhatnak mutációk a PHD1, PHD2 vagy a PHD3 génekben. A vizsgálatba olyan betegeket vontak be (n=82 és n=64 a PCC-t és az RCC-t illetőleg) akikben már kialakult a betegség vagy megvolt rá a hajlam (pl. családban korábban már előfordult), de akikben nem volt kimutatható egyik ismert mutáció (VHL, SDHB/C/D) sem.
  Az elvégzett vizsgálatok alapján (PCR, szekvenálást, CpG-sziget metiláció analízis, apoptosis assay) nem találtak patogén mutációt egyik génben sem, így feltehetően ezek a gének nem gyakran okoznak örökletes phaeochromocytomát vagy vesesejtes rákot.

  Dr. Szalay Balázs

  Forrás: Astuti D, Ricketts CJ, Chowdhury R, McDonough MA, Gentle D, Kirby G, Schlisio S, Kenchappa RS, Carter BD, Kaelin WG Jr, Ratcliffe PJ, Schofield CJ, Latif F, Maher ER.:
  Mutation analysis of HIF prolyl hydroxylases (PHD/EGLN) in individuals with features of phaeochromocytoma and renal cell carcinoma susceptibility.,
  Endocr Relat Cancer. 2010 Dec 21;18(1):73-83.

Vissza a hírekhez

Clinical Chemistry and Laboratory Medicine
Lab Tests Online

Társult tagjaink

 • 77 Elektronika
 • BECKMAN COULTER
 • Biomeriux
 • Bio-rad
 • Diagnosticum
 • Roche
 • sysmex
 • HR-Pharma