Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Cisztás fibrózisos betegekből izolált Stenotrophomonas maltophilia törzsek fenotípusos és genotípusos vizsgálata: genetikai diverzitás, biofilm képzés, virulencia
  2012.03.13. - MLDT - Hírkategória: Szakmai referátumok
  A Stenotrophomonas maltophilia Gram-negatív opportunista patogén. A cisztás fibrózisos (CF) betegek esetében az egyik leggyakrabban izolált baktérium. Szerepe van a betegség patogenezisében, részben a krónikus bakteriális fertőzés fenntartása, részben pedig az akut exacerbációkban játszott szerepe miatt. 98 S. maltophilia izolátum került vizsgálatra, melyeket CF és nem CF betegek mintáiból, ill. környezeti mintákból tenyésztettek ki.
  A baktériumok fenotípusos vizsgálatai alapján megállapították, hogy a CF betegekből származó S. maltophilia törzsek lassabban növekednek, ill. kevesebb biofilmet képeznek a nem CF betegek törzseihez képest. A gyenge és erős biofilm-képző törzsek aránya magasabb volt a nem CF betegek izolátumainál, míg a CF betegek törzsei moderált biofilm képzéssel voltak jellemezhetők. A CF betegek S. maltophilia izolátumai oxidatív stresszre fokozottabban voltak érzékenyek a másik két csoporthoz viszonyítva. A baktériumok biofilm-képzéséhez a motilitás nem feltétlenül szükséges, de a CF S. maltophilia izolátumok esetében azt találták, hogy az érett biofilm kialakulásában a IV típusú pilusnak és a flagellumnak kritikus szerepe van. Egy CF beteg 5 éves követési periódusa során izolált 5 S. maltophilia törzs vizsgálatakor kiderült, hogy biofilm képzésükben jelentős eltérést mutatnak (a megegyező makrorestrikciós kép ellenére). Állatkísérlettel vizsgálva (egerekben tüdőfertőzést indukálva) a CF és nem CF törzsek virulenciájában nem találtak különbséget.
  A vizsgált törzsek magas szintű genetikai diverzitást mutattak. Különböző betegekből izolált, azonos PFGE típusú S. maltophilia törzsek alapján a baktérium klonális terjedése is előfordul, illetve közös környezeti forrásból is történhet az akvirálás. A törzsekben vizsgálták 3 biofilm képzést befolyásoló gén (rmlA, rpfF, spgM) jelenlétét. Az spgM mindkét betegcsoportban összefüggésben volt az erős biofilm képzéssel.
  Megállapították, hogy a S. maltophilia CF törzsek néhány fenotípusos tulajdonságukban jelentősen különböznek a nem CF törzsektől. A CF tüdő olyan megváltozott, szelektív környezetet jelent, melyhez a baktériumoknak más mechanizmusokkal, más tulajdonságokkal kell adaptálódniuk. Ezen mechanizmusok megismerése, molekuláris hátterük felderítése segítheti olyan hatékony módszerek kifejlesztését, mellyel a S. maltophilia infekció eradikálható.

  Forrás: Pompilio A, Pomponio S, Crocetta V, Gherardi G, Verginelli F, Fiscarelli E, Dicuonzo G, Savini V, D'Antonio D, Di Bonaventura G.
  Phenotypic and genotypic characterization of Stenotrophomonas maltophilia isolates from patients with cystic fibrosis: genome diversity, biofilm formation, and virulence.
  BMC Microbiol. 2011;11:159.

Vissza a hírekhez