Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Krónikus Aspergillus fumigatus fertőzés hatása a cystás fibrosisban szenvedő betegek légzésfunkciójára és a hospitalizációra
  2012.03.08. - MLDT - Hírkategória: Szakmai referátumok
  A cystás fibrosis (CF) az egyik leggyakoribb autoszómális recesszíven öröklődő betegség, amely krónikus légúti infekcióval és gyulladással jár. Az akut exacerbációk során a légutak mikroba flórája megváltozik, és minden ilyen epizód a légzésfunkció romlásával jár.
  Az Aspergillus fumigatus fonalas gomba megtalálható a talajban, porban, rothadó növényzetben és a vizekben. A gomba kolonizálódhat a CF betegek légutaiban, ennek mértéke az irodalmi adatok alapján 10-57%. Az A.fumigatus-szal fertőzött betegek egy részében kialakul az allergiás bronchopulmonáris aspergillosis (ABPA), ami egy immunmediált, pulmonáris infiltrátumokkal és a légzésfunkció romlásával járó kórfolyamat. Azonban ABPA hiányában az A.fumigatus jelentősége CF betegek esetén nem tisztázott. Jelen vizsgálat célja annak felmérése, hogy milyen hatása van az A.fumigatusnak a légzésfunkcióra, illetve a hospitalizációra CF betegek esetén.
  Perzisztáló A.fumigatus fertőzésnek nevezzük, ha legalább két légúti mintából A.fumigatus tenyészik ki egy éven belül. A vizsgálatban összehasonlították a FEV1 értékeket, illetve az akut exacerbáció miatti hospitalizációk számát perzisztáló A.fumigatus fertőzöttek és negatív tenyésztési eredménnyel rendelkezők esetén.
  A 230 vizsgált beteg közül 37 (16%) bizonyult krónikus A.fumigatus fertőzöttnek. Ezeknél a betegeknél lényegesen alacsonyabb FEV1 értékeket mértek, mint A.fumigatus-szal nem fertőzöttek esetén. Magasabb volt körükben az ABPA előfordulása, illetve az antibiotikum és szteroid felhasználás is. A.fumigatus fertőzöttek esetén gyakrabban került sor hospitalizációra akut exacerbáció miatt a kontrollcsoporthoz képest, és kiemelendő, hogy egyik ilyen beteg sem szenvedett ABPA-ban.
  Más tanulmányokban leírták már az úgynevezett A.fumigatus bronchitist antibiotikum terápiára nem reagáló, de gombaellenes kezelésre javuló exacerbációk kapcsán. Felmerül a kérdés, hogy javíthat-e antifungális kezelés a krónikus Aspergillus fertőzöttek állapotán, azonban még nem történt ilyen irányú klinikai vizsgálat.

  dr. Pongrácz Júlia

  Forrás: Amin R, Dupuis A, Aaron SD, Ratjen F.
  The Effect of Chronic Infection with Aspergillus fumigatus on Lung Function and Hospitalization in Patients with Cystic Fibrosis Chest.
  2010 Jan;137(1):171-6

Vissza a hírekhez