Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Point-of-care vérgáz, elektrolit és metabolit eredmények megbízhatósága
  2012.03.05. - MLDT - Hírkategória: Szakmai referátumok
  Ismert jelenség, hogy a betegágy melletti (POCT) laboratóriumi mérések és a központi laboratóriumi (KL) mérések analitikai pontossága eltérő. Ha a betegnél a méréseket véletlenszerűen POCT eszközzel vagy a KL-ban végzik, az eredmények variabilitása nagymértékben nő – különösen akkor, ha az alkalmazott POCT készülékek és módszerek sem egységesek. A szerzők azt elemezték, hogy jár-e klinikailag releváns különbséggel az, ha az analitokat POCT-tal teljes vérből, vagy a KL-ban plazmából határozzák meg. A méréseket három POCT (i-STAT, Radiometer ABL 825, RapidLab 865), illetve két KL (Roche Modular P800 és Sysmex XE-2100) műszeren végezték.
  Heparinozott fecskendőbe vettek vérmintákat (n=60) intenzív osztályon fekvő betegekből és ezekből végezték a méréseket először a két vérgáz készüléken (Radiometer ABL 825, RapidLab 865), majd rögtön utána az i-STAT analizátoron. A vérgáz analízis után 15 percen belül mérték a hemoglobin (Hb) szintet (n=30) a Sysmex XE-2100 automatán. Ezt követően a maradék mintákat centrifugálták és a plazmából mértek ionizált Ca2+, Na+, K+, glükóz, laktát értékeket Roche Modular P800 készüléken.
  Az egyes POCT eszközökön mért pH, pCO2, pO2 és iCa2+ szintek szorosan összefüggtek (r érték > 0,96), a három POCT eszköz közötti variabilitás elhanyagolható. A POCT és KL mért K+ és metabolitszintek szintén szorosan összefüggtek (r érték > 0,89) a Na+ és a Hb-szint kivételével. Az ABL 825 és a RapidLab 865 műszereken végzett Na+ mérések között ugyanis statisztikailag szignifikáns eltérést találtak. Ezért fontos, hogy ha a Na+ szintekben bekövetkező kismértékű változásokat monitorozzuk, egyféle analizátor (direkt ISE) használata javasolt, így elkerülhetővé válnak az analitikai hibák (elfogadható határ + 2%) és a többféle műszeren mért értékek helytelen interpretációja. Az i-STAT készüléken mért Hb alacsonyabb volt a KL eszközzel mért Hb-szinthez képest, melynek oka valószínűleg a két műszer különbözősége lehet. Ezért nem szabad a betegnél az i-STAT eszközzel mért eredmény alapján az anémia diagnózisát felállítani és az esetleges transzfúzió-igényt eldönteni: ehhez KL eszközzel mért Hb értéket kell használni.

  dr. Sátori Anna

  Forrás: Leino, A., Kurvinen, K.:
  Interchangeability of blood gas, electrolyte and metabolite results measured with point-of-care, blood gas and core laboratory analyzers;
  Clin Chem Lab Med, 2011;49(7):1187-1191

Vissza a hírekhez

Clinical Chemistry and Laboratory Medicine
Lab Tests Online

Társult tagjaink

 • 77 Elektronika
 • BECKMAN COULTER
 • Biomeriux
 • Bio-rad
 • Diagnosticum
 • Roche
 • sysmex
 • HR-Pharma