Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • A cukorbetegség diagnózisához és kezeléséhez szükséges laboratóriumi vizsgálatok összegzése
  2012.03.02. - MLDT - Hírkategória: Szakmai referátumok
  A diabetes mellitus (DM) a cukorháztartást érintő anyagcsere-betegség. Több kategóriára osztható. Az első, 1997-es osztályozásban megkülönböztetnek I-es típusú DM-et (T1DM) (ezt korábban inzulinfüggő DM-nek (IDDM) vagy fiatalkori DM-nek nevezték) és II-es típusú DM-t (T2DM) (más néven nem-inzulin függő DM, NIDDM). A terhességi cukorbetegség (GDM) jellegzetességei alapján inkább a T2DM-hez hasonlít; ez a terhességek közel 7%-át (5%-15%) érinti. A cukorbetegség többi típusa ritka. A T2DM a DM-es esetek 85-95%-áért felelős a fejlett országokban. Néhány esetben nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy T1DMről vagy T2DM-ről van szó.
  A DM gyakori betegség. Becslések szerint ma világszerte 250 millió embert érint, 2025-re várhatóan 380 milliót. Az USA-ban a betegség prevalenciája (az éhomi vércukorértékek alapján) a felnőtt lakosságban 1999-2002 között a becslések szerint 9,3% volt, de az esetek 30%-át nem diagnosztizálták. Egy legújabb 2005-2006-os amerikai felmérés szerint az éhomi és a 2 órás glukóz tolerancia teszt eredménye alapján a 20 évnél idősebb amerikaiak között a betegség prevalenciája 12,9% (azaz kb. 40 millió embert érint a DM), akiknek 40%-ánál (16 millió ember) még nem diagnosztizálták a betegséget. Az USA-n kívül is emelkedik a DM prevalenciája. Ázsiában legalább 110 milliónyi embert érint a betegség (de lehet, hogy ennél akár lényegesen többet is).
  A cukorbetegség költsége globálisan hozzávetőleg 232 milliárd dollár volt 2007-ben, 2025-re ez az összeg akár 302 milliárd dollárra is nőhet.

  Forrás: David B. Sacks, Mark Arnold, George L. Bakris, David E. Bruns, Andrea Rita Horvath, M. Sue Kirkman, Ake Lernmark, Boyd E. Metzger és David M. Nathan
  Guidelines and Recommendations for Laboratory Analysis in the Diagnosis and
  Management of Diabetes Mellitus

  Clinical Chemistry 57:6; e1–e47 (2011)

  A szakmai referátum teljes tartalmában a kapcsolódó dokumentumok alatt tekinthető meg.

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza a hírekhez