Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Elhunyt Dr. Debreczeni Lóránd Endre (1939-2021)
  2021.09.10. - MLDT - Hírkategória: Általános

  82 éves korában, augusztus 26-án elhunyt Dr. Debreczeni Lóránd egyetemi magántanár, nyugalmazott osztályvezető főorvos.

   

  Debrecenben járt középiskolába és a Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerezte meg az orvosi diplomáját 1963-ban. Az egyetem elvégzése után 1975-ig a Semmelweis Orvostudományi Egyetem II. sz. Belklinikájának laboratóriumában dolgozott tudományos főmunkatársként. Közben 1967-ben orvosi laboratóriumi diagnosztikai szakvizsgát szerzett. 1975 és 1992 között az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet laboratóriumában már osztályvezető főorvosként tevékenykedett. 1986-ban letette az orvosi biometriai szakvizsgát is. 1992 és 2010 között a Fővárosi Önkormányzat Szent Imre Kórház laboratóriumában volt osztályvezető főorvos. Jó szervezőkészségének és a minőség, valamint a számítástechnika iránti elkötelezettségének köszönhetően először a laboratóriumi műszerpark és az informatikai hálózat fejlesztésért, majd a méltó környezet megteremtésért sokat tett. 2010-ben innen vonult nyugdíjba, de a betegségei ellenére mindvégig aktív maradt, ezt bizonyítja az is, hogy közleményeiből az utolsó 2021. márciusában jelent meg. A nagyszámú közleményei között szerepel laboratóriumi tankönyv és számos tankönyv fejezet is.

   

  A minőségirányítás, minőség-ellenőrzés elkötelezett híve volt, mindvégig aktívan ellátta a Nemzeti Akkreditáló Hatóságnál vállalt feladatait. De jutott ideje a Magyar Orvosi Kamarán belül a Budapesti Orvosi Kamarára, ahol a Délbudai Szervezetnek először alelnöki (1998-2002), majd elnöki (2002-2011) tisztségét töltötte be.

   

  1977-ben védte meg az orvostudományok kandidátusi, 1990-ben az orvostudomány doktora értekezését, 1996-ban habilitált és lett egyetemi magántanár.

   

  Számos kitüntetéssel ismerték el a munkáját, megkapta a „Pro Sanitate” és „Semmelweis díjat”, az MLDT „Pándy” és „Jendrassik Loránd emlékérmét”, a MOK „Hippokratész emlékérmét”, az önkormányzat „Pro Medicina Újbuda” elismerését és a Szent Imre Kórház „Szent Imre arany-gyűrűjét”.

   

  Tisztelt Főorvos Úr, Tanár Úr, kedves Lóri, nyugodj békében!

   

Vissza a hírekhez