Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍREK


Hírkategória: Általános
 • Alvadási paraméterek változásai akut appendicitisben
  2012.12.07. - MLDT - Hírkategória: Általános
  Li J., Liu Y., Yin W., Zhang C., Huang J., Liao C., Nie L., Zhou Y., Xiao P.: Alterations of the preoperative coagulation profile in patients with acute appendicitis; Clin Chem Lab Med; 2011, 49, 1333-1339.

  Gyulladásos betegségekben az emelkedett proinflammatórikus citokinek (IL-6, TNF-alfa) a szöveti faktor (TF) expressziójának növelése révén aktiválhatják a véralvadási kaszkádot. A gyulladás súlyosságától függően a hemosztázis zavara a tünetekkel nem járó laboratóriumi eltérésektől a súlyos disszeminált intravaszkuláris koagulációig (DIC) terjedhet. Akut appendicitisben (AA) elsősorban helyi fertőzés alakul ki, de előfordulhat regionális vagy szisztémás bacteriaemia is. Korábban már kimutatták, hogy AA-ben az IL-6 és a TNF-alfa szintje megemelkedik, a hemosztázis és az AA kapcsolatára vonatkozó adatok azonban eddig még nincsenek.

  Egy kínai vizsgálatba 702 AA beteget vontak be, akiknél retrospektíven összehasonlították a műtét előtt végzett rutin véralvadási tesztek eredményét 697 olyan kontroll személyével, akik egyéb elektív kisműtéten estek át. A prothrombin idő (PI) mellett vizsgálták az aktivált parciális trombloplasztin Időt (APTI), a fibrinogén mennyiségét (FiB) és a trombin időt (TI). A véralvadási zavarok további vizsgálatának céljából 40 betegnél külön meghatározták a hemosztázis külső (extrinsic) útvonalát képviselő VII, a belső (intrinsic) vonalon szerepet játszó IX faktor mennyiségét, valamint az endotoxin koncentrációját. Az AA-t súlyosságtól függően 5 csoportra osztották (akut simplex appendicitis (SA), akut szuppuratív appendicitis (ASA), akut gangrenosus appendicitis (AGA), periappendikuláris tályog (PA), valamint akut perforált appendicitis (APA)).

  A kontrollhoz képest minden betegcsoportban megnyúlt a PI, csökkent a TI és nőtt a FiB. Ezek a változások az AA súlyosságával arányosak voltak. Az APTI ezzel szemben független volt a súlyosságtól, egyedül az ASA és az AGA csoportban rövidül le a kontrollhoz képest. További vizsgálatok kimutatták, hogy míg a VII faktor mennyisége a betegpopulációban lecsökken, addig a IX faktor szintje változatlan marad. A VII faktor csökkent koncentrációja negatívan korrelált (r=-0,729, p<0,001) a PI-vel, a PI megnyúlása tehát elsősorban a VII-es faktor hiányára vezethető vissza. A plazma endotoxin koncentrációja a betegség súlyosságával arányosan nőt AA-ben, mennyisége negatívan korrelált a FVII-es faktorral (r= -0,860, p<0,001) és pozitívan a PI-vel (r=0,713, p<0,001). Az eredmények alapján AA-ben a hemosztázis külső (extrinsic) útvonala aktiválódik és a betegség súlyosságával arányosan alvadási zavart okoz. Ebben az endotoxinoknak lehet szerepe.

  dr. Szalay Balázs

Vissza a hírekhez