Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

MLDT HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus által okozott infektív endocarditis fiatal nőben fülpiercing után: esetismertetés
  2013.07.01. - MLDT - Hírkategória: Általános
  So-Yun Nah, Moon-Hyun Chung, Jae EUN Park, Areum Durey, Mijeong Kim and Jin-Soo Lee: Infective Endocarditis caused by methicillin-resistant Staphylococcus aureus in young woman after ear piercing: a case report, 2011, Journal of Medical Case Reports, 5:336

  A fülpiercing divat a fiatal koreai lányok körében is. A probléma az, hogy sokszor nem egészségügyben jártas személy helyezi be nem steril körülmények között.

  Gyakori a helyi fertőzés kialakulása a piercing körül, ami azonban helyi kezelés mellett, többnyire szövődmény nélkül elmúlik. Ritkán azonban a kis fertőzés bacteraemiához vezet, sőt, akár fatális infektív endocarditis is előfordulhat.

  Ebben az esetismertetésben egy fiatal nőnél közösségben szerzett MRSA-fertőzés okozta infektív endocarditis alakult ki. Kórházi felvételekor az arcon erythematosus maculopapulláris kiütése volt, láza, generalizált embóliás tünetei, a mitrális billentyűn vegetációk alakultak ki. Emellett MRSA bacteraemiát igazoltak, melyet a hemokultúra eredményei alapján vancomycinnel és gentamycinnel kezeltek. A hospitalizációt követő 6. napon a mitrális billentyű papilláris izma rupturált, ezért sürgősséggel műbillentyűt ültettek be. 8 hetes antibiotikumos kezelést követően távozhatott a kórházból.

  Piercinghez köthető súlyos fertőzések ritkán fordulnak elő, de a közösségben szerzett MRSA prevalencia terjedésével várhatóan az infektív endocarditisek száma is nő.

  Világszerte 23 piercinghez köthető infektív endocarditises esetről számoltak be; ezek közül a közlemény szerzői jelezték két esetben az arckiütések megjelenését. A jellegzetes bőrkiütések hátterében a Staphylococcus aureus által okozott bal oldali infectív endocarditis állhat. Ennek a gyanúja akkor is fel kell vetődjön, ha szív ultrahanggal nem mutatható ki a billentyűn vegetáció.

  dr. Barabás Eszter

Vissza a hírekhez